Imunolog: Moguće je da je omikron već u Hrvatskoj, ali to puno ne mijenja stvari

Vijesti 28. stu 202119:10 0 komentara
Goran Kovacic/PIXSELL

Među 61 putnikom koji je u Nizozemsku stigao iz Južne Afrike, njih 13 ima novu varijantu omikron.

“Uzorci koji su uzeti prilikom testiranja putnika prebačeni u drugi laboratorij i bit će sekvencirani”, kazao je Harm Groustra, glasnogovornik regionalne nizozemske zdravstvene uprave.

Sekvenciranjem se dozna je li riječ o novoj varijanti ili ne. Talijanski znanstvenici objavili su prvu fotografiju omikrona i usporedili je s deltom. Na proteinu šiljka ima oko 30 mutacija, zbog čega se smatra opasnijom. Zbog omikrona stroža pravila za ulaske u mnoge zemlje. Velika Britanija traži PCR test do kraja drugog dana nakon dolaska i samoizolaciju do rezultata.

“Prilično je jasno da bez obzira na utjecaj nove varijante, ako ste cijepljeni, a posebno ako ste primili booster dozu, vaš imunološki odgovor će biti jači. Od danas ćemo ‘boostati’ kampanju za booster dozu”, kazao je Boris Johnson, britanski premijer.

Protuteroristička tehnologija za sprečavanje širenja omikrona

Zbog omikrona u Izraelu uvode protuterorističku tehnologiju za praćenje telefona kako bi spriječili širenje nove varijante, naručuju 10 milijuna kompleta PCR testova.

“Skratio sam svoje praznike u Istanbulu i vratio se ranije. Rezervirao sam sinoć novi let i vratio se prije donošenja novih odluka”, kazao je Nezar Al-Twna, povratnik u Izrael iz Istanbula.

Prvi europski slučaj pojavio se u Belgiji, a broj država samo raste. Slučajevi su potvrđeni u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Danskoj, Češkoj, sumnja se na Austriju, potvrđen je omikron i u susjednoj Italiji.

Od trenutka kad cirkulira u Engleskoj, Italiji ili Belgiji, vjerojatno je da su slučajevi i ovdje u optjecaju, identificirat ćemo ih i usporiti njihovo širenje i cirkulaciju koliko god možemo”, kazao je Olivier Veran, francuski ministar zdravstva.

Što Hrvatska radi kako bi što prije otkrila novu varijantu kad se pojavi?

“U Hrvatskoj još nije detektirana. Mi kontinuirano pratimo i testiramo uzorke koje pristižu na gensku strukturu virusa. Nastavit ćemo to raditi, kao i do sada i razmjenjivati informacije s međunarodnim tijelima kojima, zapravo tako se i koordinirano pristupa praćenju ovih mutiranih varijanta da bi svi bili zajedno uključeni”, kazala je za RTL Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Imunolog s Medicinskog fakulteta u Rijeci Pero Lučin kaže cjepivo će djelovati – pitanje je koliko, a količina virusa koji se udahne znatno utječe na tijek kliničke slike.

“Mislim da je vrlo vjerojatno da je taj soj već negdje blizu nama, ako ne i kod nas. A što bi to promijenilo, pa ja mislim da ne bi puno. Ono što nam ostaje u borbi s ovim virusom je držati distancu, izbjegavati zatvorene prostore i izbjegavati velika okupljanja u zatvorenim prostorima. To vrijedi i za ovaj soj”, kazao je Lučin.

Liječnici iz Južne Afrike poručuju da se zaraženi uglavnom žale na bolove u tijelu i umor, dakle blaža klinička slika i to riječ je o mlađim ljudima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!