Imunolog o novom soju: Znatno je mutirao, ali to može biti dobra stvar…

Vijesti 26. stu 202120:23 > 23:08 0 komentara
PASIEKA / Sciencephoto / Profimedia

Pojavio se novi soj koronavirusa koji puno brže mutira. Prema stručnjacima, to može biti loše, a može biti i dobro.

Novi soj virusa uzrok je novih pravila na granici. U Hrvatsku, tako, ne mogu ući osobe koje stižu iz nekoliko zemalja s juga Afrike i Hong Konga. Naši državljani koji stižu iz ovih zemalja moraju u 14-dnevnu karantenu. Novi soj ima 30-ak mutacija, što je zabrinulo znanstvenike, piše Dnevnik.

“O zaraznosti novog soja ne znamo ništa. Znamo da je novi soj znatno mutirao što upućuje na veći evolucijski skok. To nam govori da bi taj soj mogao imati različita svojstva, ali ne znamo kakva će ta svojstva biti”, rekao je Luka Čičin Šain, virusni imunolog, centar za infektološka istraživanja Helmholtz.

Podsjetio je i da cjepiva smanjuju i rizik od zaraze i širenja virusa. Prije cjepiva imali smo i škotski i britanski soj i nebrojeno mutacija.

“Mimo tih sojeva imali smo jedan velik broj manje važnih varijanti koje su bile od nekog interesa, a za koje su praćenjem znanstvenici WHO utvrdili da sojevi ne postaju dominantniji”, rekao je Čičin Šain.

O novom soju govorio je i profesor Kristian Vlahoviček s PMF-a. Kaže kako virus, zbog tolikog broja mutacija treba pratiti s oprezom jer može donijeti veću zaraznost, lakše širenje, ali možda i dobre vijesti.

“Lako može značiti i to da je to jedna od mutacija koja će biti slijepo crijevo za virus, evolucijsko slijepo crijevo možda je sad žarište u Južnoj Africi, ali će zamrijeti jer se pokazuje da takav virus nije dovoljno kompetitivan s virusima koji kolaju u populaciji”, rekao je Vlahovček.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!