Index: 89 zaposlenika Hanfe nezakonito trgovalo vrijednosnicama

Vijesti 07. lip 202210:20 > 13:12 0 komentara
Sandra Simunovic / pIXSELL

Index je objavio da je čak 89 zaposlenika Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) trgovalo vrijednosnim papirima suprotno Zakonu o tržištu kapitala.

Riječ je o ogromnoj aferi državnog regulatora koji je zadužen za vrijednosne papire i financijska tržišta te određuje je li bilo nedozvoljenog trgovanja vrijednosnicama, sukoba interesa, trgovanja povlaštenim informacijama ili općenito kršenja Zakona o tržištu kapitala, pišu Index Istrage.

Naime, prema Zakonu, jasno je definirano da zaposlenici Hanfe moraju prijaviti trgovanje vrijednosnim papirima te ne smiju trgovati vrijednosnim papirima tvrtki koje nadziru i povezanih tvrtki kako bi se isključio kazneni progon za sukob interesa i trgovanje povlaštenim informacijama.

Nije prijavljeno 711 transakcija

Nakon što zaposlenik prijavi transakciju, Upravno vijeće Hanfe mora za svaku pojedinačnu transakciju utvrditi radi li se o sukobu interesa.

Zaposlenici Hanfe piše portal, nisu prijavljivali sve transakcije. Nedopuštena, odnosno neprijavljena transakcija zaposlenika Hanfe zbog sumnje u povlašteno trgovanje postaje predmet interesa DORH-a jer se radi o državnom regulatoru i nadzornom tijelu za vrijednosne papire, piše Index.

Portal otkriva da su zaposlenici prijavili 953 transakcije vrijednosnim papirima, te da nisu prijavili najmanje 711 transakcija. Nedozvoljeno je trgovalo ukupno 89 zaposlenika Hanfe, a od tog broja, njih 53 i dalje su zaposlenici tog regulatora.

Ante Žigman: Sankcionirali smo dva zaposlenika

Predsjednik Uprave Hanfe Ante Žigman komentirao je danas napise Indexa.

Kaže da Hanfa odgovorno i kontinuirano vrši nadzor trgovanja svojih zaposlenika. “Do sada smo dva zaposlenika sankcionirali vezano za to, treći je postupak u tijeku. Dakle, kontinuirano pratimo rukovoditelje i odgovorne osobe u Hanfi, trguju li i prijavljuju li svoje transkacije trgovanja. Mogu reći da dosad nismo naišli niti na jedan slučaj da je netko od djelatnika Hanfe, u smislu dijela koji se tiče odgovornih funkcija, trgovao. Hanfa je početkom ove godine promijenila svoj pravilnik o trgovanju djelatnika Hanfe gdje smo išli strože od zakona, gledajući određene europske prakse, gdje smo zaposlenicima u Hanfi zabranili trgovanje korporativnim vrijednosnim papirima. Tako smo zaokružili tu jednu priču, da osiguramo da u Hanfi ima što manje nepravilnosti.

“Na odgovornim funkcijama nema nepravilnosti”

Vrlo teško je razaznati što je točno, što nije, pitanje je izvora, uparivanja svih podataka… Što se tiče odgovornih funkcija, direktora sektora, voditelja direkcija i odjela, kontinuirano vršimo nadzor i utvrdili smo da u tom kontekstu nema nepravilnosti. Za ovo ostalo, interna kontrola će napraviti nadzor i utvrdit ćemo je li došlo do nepravilnosti. Ako je došlo do nepravilnosti, djelatnici će biti sankcionirani prema internim pravilnicima i osigurat ćemo da rad u Hanfi bude primjeren i točan”, rekao je.

Ponovio je da će radnike provjeravati interna kontrola koja je neovisna.

“Nema resursa da se svakodnevno uvede nešto što možemo nazvati Big Brotherom koji će stalno nekog nadzirati. Djelatnici su dužni prijaviti, ono što su prijavili mi smo istražili i taj dio je obavljen. Krenut ćemo gledati sve djelatnike pa ćemo vidjeti o čemu se radi, ali nemoguće je uvesti Big Brother, da se neprestano nadzire sve djelatnike.”