Inicijativa Dosta! prijavila Hrvatsku UN-u zbog uskraćivanja pobačaja Čavajdi

Vijesti 27. ruj 202216:30 0 komentara
Kruno Galjar/Inicijativa Dosta!

Inicijativa Dosta! prijavila je Hrvatsku Ujedinjenim narodima (UN) zbog uskraćivanja prekida trudnoće Mireli Čavajdi, izvijestili su u utorak predstavnici inicijative, ističući da se od tada u Hrvatskoj nije ništa promijenilo, a žene i dalje strepe od nečovječnog postupanja.

U prijavi se navodi da je Hrvatska prekršila važeći Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece i brojne međunarodne ugovore o ljudskim pravima, rekla je na konferenciji za novinare uoči obilježavanja Dana sigurnog pobačaja Branka Mrzić Jagatić iz udruge Roda.

vezana vijest

Inicijativa je zatražila da Posebne procedure UN-a istraže “slučaj Čavajda” zbog kršenja prava na pristup osnovnom seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima, iako su zajamčeni domaćim zakonodavstvom.

Organizacije civilnog društva okupljene u inicijativu Dosta! nakon istupa Čavajde u svibnju, kada je iznijela svoje iskustvo sa četiri zagrebačke bolnice koje su joj odbile prekinuti trudnoću unatoč teškim malformacijama fetusa, uputile su otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću.

Zatražile su hitne intervencije radi sprečavanja “torture i mučenja žena u javnim bolnicama” te osiguranje dostupne i sigurne zdravstvene zaštite ženama u Hrvatskoj. Također je više od 120 organizacija civilnog društva uputilo ministru zdravstva Viliju Berošu i Plenkoviću zahtjeve za dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće u Hrvatskoj.

“Zahtjevi nisu ispunjeni, a žene i dalje strepe od nečovječnog postupanja i uskraćivanja prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece”, ustvrdila je Mrzić Jagatić.

Prijava je upućena Radnoj skupini za diskriminaciju protiv žena i djevojčica u pravu i praksi, posebnoj izvjestiteljici za nasilje nad ženama, posebnoj izvjestiteljici za pravo na zdravlje i posebnom izvjestitelju za zaštitu od mučenja.

Iako kazne za to ne postoje, inicijativa smatra da će dovoljna kazna biti sramoćenje Hrvatske.

Priziv savjesti koristi oko 60 posto ginekologa

Lana Bobić iz udruge U dobroj vjeri istaknula je zajednički zahtjev Vladinim institucijama – hitno sankcioniranje odgovornih za nepružanje pravovremene i prikladne skrbi za Čavajdu.

Od Beroša i Plenkovića traže javnu potvrdu da će sve žene u Hrvatskoj primiti kvalitetnu zdravstvenu skrb za vrijeme prekida trudnoće sukladno zakonima, uključujući moderne medicinske zahvate i suvremene međunarodne standarde liječničke profesije.

Također traže donošenje novog zakona o pobačaju, objavljivanje podataka o kapacitetima svih zdravstvenih institucija u Hrvatskoj povezanih s prekidom trudnoće te uspostavu javnog registra zdravstvenih radnika koji se pozivaju na na priziv savjesti.

Sanja Cesar iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje upozorila je da priziv savjesti u Hrvatskoj koristi oko 60 posto ginekologa, koji odbijaju ženama pružiti legalnu zdravstvenu zaštitu.

“I nakon ‘slučaja Čavajda’  ista je praksa u velikom broju bolnica, zdravstveno osoblje je u dalje u prizivu savjesti, a žene se suočavaju s istim preprekama”, kaže Cesar.

Inicvijativa stoga traži da se osigura dostupnost prekida trudnoće svim ženama uz pokrivanje troškova iz fonda HZZO-a te osiguravanje dovoljnog broja medicinskih timova za prekid trudnoće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!