“Inicijativa zabrane ustaških simbola ući će u zakon, za 6 dana ili 6 mjeseci”

Vijesti 27. sij 202111:32 > 11:52 0 komentara
Furio Radin
N1

Nezavisni saborski zastupnik Furio Radin govorio je za N1 o problemu, kako je rekao, interpretabilnosti sadašnjeg zakonskog uređenja odnosa prema ustaškim simbolima, što se poklopilo na Dan sjećanja na žrtve holokausta.

“Danas je dan sjećanja na žrtve holokausta i mislim da ne postoji bolji dan od ovoga za razgovarati razumski bez politiziranja o tom problemu”, kazao je Radin:

“Sudjelovao sam prije nekoliko dana na sastanku grupe zastupnika u Židovskoj općini, upravo uoči dana sjećanja. Razgovarao sam o tom problemu i problemu promjene Kaznenog zakona kada se radi apologiji ustaštva ili apologiji fašizma.”

Slaže se s predsjednicima Republike i Sabora

“‘Za dom spremni’ je ustaški pozdrav. To što danas u nekim simbolima taj ustaški pozdrav postoji, ne znači, naravno, da oni koji su ga stavili zastupaju tu ideologiju. Ja se slažem s time, a vidim da se i predsjednik Republike i predsjednik Sabora izražavaju na sličan način. Ali je sigurno da bi bez tog slogana bilo ne samo puno bolje, nego bi bilo i nužno urediti znakovlje postrojbi koje su doista sudjelovale u Domovinskom ratu”, kazao je Radin.

VEZANE VIJESTI

Na pitanje smatra li da HDZ namjerava intervenirati u Kazneni zakon, rekao je da nije on osoba koju treba pitati što HDZ namjerava, ali:

“Kazneni zakon mora biti jasniji, jer on je interpretabilan. Razne strane ga shvaćaju na različite načine, što nije dobro.”

“Do sastanka je došlo na inicijativu Židovske općine i gospodina Krausa, mi smo se tome odmah odazvali”, rekao je dalje Radin i potom odgovorio na pitanje što smatra kad bi moglo doći do konačnog rješenja sadašnjeg stanja oko ustaških simbola:

“Hoće li to biti za šest dana ili za šest mjeseci, ali u svakom slučaju je sigurno da će ta inicijativa pretočiti u zakonske izmjene. Hoće li ova ili ona stranka to podržati, to morate pitati njih.”

Dalje je odgovorio na pitanje smatra li da će u Saboru biti dovoljno glasova za takvu inicijativu:

“Ja se nadam da da. Čujte, matematika kaže da tu treba biti broj glasova koji je nemoguć bez HDZ-a.”

Upozorio je na opasnost:

“Svi osim ekstremista u Saboru”

“Da ne stvorimo jednu novu ‘Istanbulsku konvenciju’, razumijete što hoću reći. Mislim da bi bilo dobro da svi u Saboru konsenzusom glasaju za zabranu simbola koji podsjećaju na ustaštvo”, kazao je, da bi tijekom razgovora objasnio svoja realna očekivanja:

VEZANE VIJESTI

“Volio bih da to bude izraz konsenzusa ili barem bez onih ekstremnih dijelova Sabora koji nikad neće za to glasati. Ne vjerujem da će doći do potpunog konsenzusa. Neće stranke neće to prihvatiti, čak ne mislim niti radi ideologije, nego zato što to predlažu SDP, HDZ, manjine…”

Rokovi za to, objasnio je, ne postoje, ali je u jedno siguran:

“Da to neće biti kao u prošlom mandatu, to je sigurno. Upravo zato što to nismo riješili tada, moramo to riješiti sada.  To je čin civilizacije, a ne čin politike.”

Pri kraju gostovanja komentirao je i “Aferu zagorska klet”. Njemu se, kazao je, nikada nisu nudile takve stvari:

“Apsolutno ne. Moji razgovori se nisu ticali gotovo nikada niti financijskih pitanja, osim gradnje škole ovdje ili tamo, eventualno financiranja nekih institucija, školstva itd.”

“Ako je to sve istina, cijela ta situacija je jadna. Imali smo sličnu situaciju oko gradonačelnika tadašnjeg Vukovara, koja je imala sudski epilog. Smatram da, ako je sve to što je prikazano u medijima istina – biram riječi, jer te su stvari previše nove da bih bio izričit do kraja, ali sam izričit u osudi toga – ako je 20 posto toga istina, onda je to korupcija”, kazao je i zaključio da bi, u tom slučaju, tu bilo posla za DORH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!