Inspekcija istražila hrvatske sudove oko posvajanja, evo što je utvrđeno

Vijesti 06. tra 202311:59 0 komentara
Emica Elvedji/PIXSELL

Pravosudna inspekcija Ministarstva pravosuđa i uprave, temeljem ovlasti Ministarstva utvrđenih člankom 71., 72., 75., 80. - 84. Zakona o sudovima, provela je izvanredni neposredni nadzor nad radom Općinskog suda u Varaždinu i Općinskog suda u Zlataru.

U izvanrednom nadzoru utvrđeno je da nije bilo nepravilnosti, odnosno da su predmeti u rad dodijeljeni nasumičnom dodjelom te da su suci koji su donosili odluke Godišnjim rasporedom poslova bili raspoređeni za obavljanje poslova priznanja stranih sudskih odluka, odgovorili su iz Ministarstva pravosuđa i uprave za 24sata.

Navode kako Ministarstvo pravosuđa i uprave, kao tijelo izvršne vlasti, nije ovlašteno ocijenjivati postupanja sudova u sudskim predmetima niti provjeravati dijelove spisa.

Ministarstvo: Nismo zaprimili zahtjev za međunarodnu pravnu pomoć

“Ističemo da Ministarstvo pravosuđa i uprave do sada nije zaprimilo zahtjev niti jednog pravosudnog ili drugog tijela za međunarodnu pravnu pomoć za potrebe provođenja bilo kakvih postupaka vezanih za posvajanja. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kao nadležno tijelo za pružanje konzularne pomoći provodi aktivnosti na kojima surađuje s drugim tijelima, uključujući i stručnim službama Ministarstva pravosuđa i uprave”, odgovorili su za 24sata.

Podsjetimo, hrvatskim državljana koji su uhićeni u Zambiji pod optužbom za trgovinu djecom iz DR Konga, posvajanja su odobrena na Općinskom sudu u Varaždinu i Zlataru. Postavljalo se pitanje zašto su se obratili tim sudovima iako su posvajatelji iz Zagreba.

No, razlog je vrlo jednostavan s obzirom na to da je postupak daleko brži na tim sudovima jer su zagrebački zatrpani brojnim predmetima. Uostalom, pravni stručnjaci ističu kako se stranka može obratiti bilo kojem sudu, neovisno o svom prebivalištu. Naši državljani i dalje su u Zambiji gdje čekaju početak suđenja na Visokom sudu u Ndoli.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!