Inspekcija morskih plovila u samo jednom danu napisala preko 400.000 kuna kazni

Vijesti 23. srp 202209:48 0 komentara
N1/Božidar Lončar/ilustracija

Službenici svih kapetanija u okviru akcije "Sigurna plovidba 2022" u petak su izvršili 438 inspekcijskih nadzora temeljem kojih su utvrdili 172 povrijede propisa i prekršiteljima naplatili preko 400 tisuća kuna kazni, izvijestilo je u subotu Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

U akciji pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe održanoj na području svih lučkih kapetanija sudjelovalo je 100 službenika Uprave sigurnosti plovidbe resornog ministarstva, a inspekcijski nadzor na moru proveden je s 23 plovila iz sastava lučkih kapetanija i pripadajućih ispostava.

Tijek akcije pratili su ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe kapetan Siniša Orlić i u zadarskome području državni tajnik za more i EU fondove Josip Bilaver koji je napomenuo da hrvatskim dijelom Jadranskog mora plovi približno 160 tisuća plovila.

“Poseban naglasak nadzornih aktivnosti usmjeren je na kontrolu nepropisne brzine te glisiranja u nedozvoljenom morskom području, a što čini preko 60 posto ukupnih prekršaja”, rekao je Bilaver.

Najavio je nadzor i nad iznajmljivanjem plovila, nesavjesnim plivačima i roniocima, putničkim brodovima za jednodnevne izlete i ostalim sudionicima pomorskog prometa. Istaknuo je da je to prva, ali ne i zadnja akcija tokom ove sezone te je pozvao sudionike pomorskog prometa da poštuju more, čuvaju sebe i druge sudionike u nautičkom prometu.

Cilj provedene akcije u prvome redu je edukacija sudionika u pomorskom prometu, dok sankcioniranje prekršitelja ima za svrhu prevenciju pomorskih nesreća, a glavni razlog održavanja sveobuhvatne koordinirane akcije svakako je pojačan pomorski promet hrvatskim dijelom Jadranskoga mora, tijekom ljetnih mjeseci, kažu u resornom ministarstvu.

Pojačani nadzor sigurnosti plovidbe proveli su službenici lučkih kapetanija u koordinaciji sa Službom za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTS) čiji su djelatnici osigurali podršku dojavama o uočenim područjima pojačanog prometa plovila i prekršajima u plovidbi, uz poseban naglasak na kontrolu nepropisne brzine plovidbe u nedozvoljenome morskom području.

Pojačani nadzori sigurnosti plovidbe nastavit će se u području nadležnosti svih osam lučkih kapetanija tijekom trajanja razdoblja pojačanog pomorskog prometa, najavilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram