Inspektoricu rada USKOK optužio za zlouporabu položaja i primanje mita

Crna kronika 03. stu 202313:17 0 komentara
N1

USKOK je nakon provedene istrage, pred zagrebačkim Županijskim sudom, podigao optužnicu protiv inspektorice rada koju terete za zlouporabu položaja i ovlasti te primanje mita.

Tužiteljstvo navodi da je optužena od 27. studenoga 2019. do 24. veljače 2021. kao inspektorica rada u Državnom inspektoratu, s ciljem da se “okoristi te da drugoj osobi omogući zaradu i da nadziranim trgovačkim društvima i obrtima pričini štetu”, ukazivala odgovornim osobama u tvrtkama i obrtima da im ugovori ili pravilnici o radu nisu u skladu sa zakonima.

No, to nije konstatirala u zapisnicima o obavljenim inspekcijskim nadzorima niti je nadziranima izdavala upravne mjere da u određenom roku isprave utvrđene nedostatke, već im je lagala da su za nevaljane ugovore o radu i pravilnike propisane visoke novčane kazne.

Zatim ih je upućivala da se za izradu novih dokumenata obrate drugoj osobi te se i sama nudila da za novčanu nagradu izradi navedenu dokumentaciju, izvijestio je USKOK.

Osim toga okrivljenu terete i da je 26. listopada 2020. nakon što joj je vlasnik obrta nad kojim je obavljala inspekcijski nadzor predočio ugovore o radu za svoje radnike, u nakani da se nepripadno okoristi, obrtniku rekla da ugovori koje je donio ne valjaju. Pritom mu je ponudila da će zaključiti njegov predmet bez izricanja bilo kakvih kazni ukoliko joj odmah da 500 kuna.

Vlasnik obrta je to odbio učiniti, a okrivljenica potom nije poduzimala daljnje službene radnje, izvijestio je USKOK.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!