“Ispada da je Milanoviću lakše poslati naše vojnike van nego primiti ukrajinske”

Vijesti 30. stu 202209:26 2 komentara
N1

Mario Galić, vojni analitičar portala Index, gostovao je u Novom danu i komentirao prijepore među političarima oko obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

Galić smatra da se o obuci vojnika više-manje sve zna. “Osamdeset naših instruktora bi otišlo van, gdje bi već bili raspoređeni, a oko 100 ukrajinskih vojnika bi došlo ovdje na obuku. To je u skladu s našim mogućnostima. Mi bismo mogli puno više, ali očito se unaprijed mislilo da će biti problema. Mi bismo mogli bez problema obučiti cijelu jednu brigadu”, smatra vojni analitičar.

VEZANE VIJESTI

Istaknuo je da je obuka ukrajinskih vojnika bila dobrovoljna odluka pojedine države. “One države koje su se i dosad angažirale u pomoći Ukrajini, pristale su biti dio toga, a one države koje imaju odmak ili su rezervirane prema tome, one su odbile. Primjerice, Mađarska a priori odbija u svemu, Bugarska i Rumunjska nisu baš jako angažirane. Austrija nije, a mislim da Slovenija jest nešto malo, onako simbolično. Sadašnja austrijska vlada ima sličan stav kao Orban, ali se ne ističe u javnosti. Oni su pametniji. Orban je i ovako posvađan s Europskom komisijom, a Austrija tu još nivelira. Uvijek kažu da ne bi baš zaoštravali s Rusijom i drže se po strani”, rekao je Galić.

Obuka vojnika jako je značajna, objasnio je. “Prvo, obučilo bi se puno vojnika. Drugo, obuka tih vojnika bila bi na sigurnom teritoriju. Gdje god da postavite kamp ili centar za obuku u Ukrajini, Rusi ga mogu napasti. Jedini je način izvan Ukrajine. A još kad to rade instruktori koji su u NATO-u, to je dupli dobitak”, rekao je Galić.

Objasnio je i da je do ove skupne misije Europske unije došlo kad su Britanci napravili svoju misiju, gdje je prošao i obučen jedan kontingent vojnika te da je Europska unija tada pomislila da i ona treba nešto napraviti. “Najviše je inzistirala Poljska, tražila je da se kod njih napravi kamp, a onda je Njemačka rekla da bi to bilo preopasno i da se treba raspršiti”, rekao je Galić.

VEZANE VIJESTI

Vojni analitičar smatra da hrvatski udio u obuci ukrajinskih vojnika nije previše dramatičan. “Nije da će naše učešće odlučiti rat u Ukrajini”, rekao je Galić.

Na pitanje zašto predsjednik Republike nije bio konzultiran u prvim razgovorima da se Hrvatska uključi u misiju, Galić je rekao da se radi o političkkoj analizi, ali da vjeruje da je Vlada pokušala izbjeći predsjednika kao instituciju, jer je Milanović unaprijed rekao da neće sudjelovati u nečemu sličnom.

“Neposredno prije toga, Milanović je napravio problem s onih 14 helikoptera koji su trebali biti poslani u Ukrajinu. Sve što dođe njemu, on to da u javnost i od toga napravi problem. Ali Ustav ih je u tome spriječio i ipak moraju tražiti odobrenje predsjednika”, rekao je Galić.

“Ispada da je Milanoviću lakše poslati naše vojnike van, nego primiti ukrajinske. Pa gdje je tu logika? Naše vojnike šalješ na Kosovo, gdje je situacija nestabilna, slali smo ih i u Afganistan, bilo je i poginulih…”, rekao je Galić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare