Istražitelji: Kako je oružje iz Hrvatske stizalo ekstremnoj desnici u Njemačkoj

Crna kronika 22. velj 202116:41 > 16:42 0 komentara
PU vukovarsko-srijemska

Njemački list Tageszeitung iz Berlina objavio je veliku analizu istrage državnog odvjetništva iz Münchena, odjela za praćenje ektremizma i terorizma, o krijumčarenju oružja koje je počinjalo iz Hrvatske, a završavalo, između ostalog, i kod desnih ekstremista u Njemačkoj.

Članak četvero novinara Tageszeitunga iznose mnoštvo detalja, pa tako i to da je u fokusu istražitelja iz Münchena 16 osumnjičenih osoba, od kojih je većina aktivna na ekstremnoj desničarskoj sceni, čak i s vezama s njemačkom desnom populističkom strankom AfD.

Organiziranje militantnih ekstremnih desničara u Njemačkoj

“Što su osumnjičeni namjeravali s oružjem? Jesu li htjeli organizirati militantnu skupinu?”, postavljaju novinari pitanja na početku.

Istražitelji su u siječnju 2020. po prvi put pretražili stanove i urede više osoba u Njemačkoj i Švicarskoj, zaplijenivši mobitele, kompjutore i prijenosnike podataka. U srpnju 2020., navodi dalje Tageszeitung, došlo se do izvjesnog “A. R.” i još pet osoba navodno uključenih u poslove s trgovanjem oružja.

VEZANE VIJESTI

“Sada su uhitili jednog od osumnjičenih u Bavarskoj i A. R. u Hrvatskoj. R. je u to vrijeme tamo (u Hrvatskoj) živio, njegova supruga je Hrvatica, a umrežen je s ultranacionalističkim veteranima paramilitarne milicije koja se borila u ratu u Hrvatskoj. R. je izručen Njemačkoj i do danas je u istražnom zatvoru”, piše Tageszeitung.

Istražiteljski novinarski kvartet došao je do podatka da je još 22. lipnja 2016. A. R. izvjesnom poznaniku iz Saske u Njemačkoj poručio da će “u petak dobiti”, i sad se nabraja što sve, između ostalog i četiri Uzija, te četiri Kalašnjikova. U prepisci on je rekao i to da je po jedan Uzi i Kalašnjikov već prodao. Dvije godine poslije, piše dalje Tageszeitung, istražitelji su na autoputu uhitili osobu koju smatraju kurirom koji je oružje prevozio u Njemačku. Tako je počela višegodišnja istraga lanca krijumčarenja iz Njemačke u Njemačku, Švicarsku i Austriju.

Od osumnjičenih povezanih s AfD-om neki su, stoji dalje, povezani čak s jednom zastupnikom AfD-a u Bundestagu.

“Pogledaju li se istrage i uhićenja, dobija se dojam o jednom uspješnoj priči, o tome da su istražitelji uspjeli raskrinkati lanac krijumčara prije nego što se desničarska ekstremistička scena uspjela opskrbiti većom količinom oružja i prije nego što se ono stiglo upotrijebiti. Interni chatovi, e-mailovi i dokumenti koje smo dobili, odaju drugačiju sliku. Iz nje iščitavamo na koji je način jezgro skupine počelo trgovati i kako je A. R. istovremeno radio na stvaranju novih desno-ekstremističkih krugova”, piše Tageszeitung.

Svjedok sa suđenja u Hrvatskoj

U nastavku se navodi pregled aktivnosti dotične osobe; da je 13. veljače 2016. postao član AfD-a, da je održavao kontakte s nekoliko ekstremno desnih skupina, između kojih i s Pegidom, a koje su “bile od zanimanja” službama za zaštitu ustavnog poretka. Navodi se da je bio poznat pri NPD-u… Potom slijedi kratak pregled o njegovoj legalnoj karijeri, između ostalog, poslovnog čovjeka.

VEZANE VIJESTI

Priča se dalje kratko vraća u travanj 2019. kad je “jedan sud u Hrvatskoj osudio 11 osoba koji su sudjelovali u međunarodnoj prodaji oružja”.

“Jedan od svjedoka je rekao da zna kome je oružje išlo – AfD-u”, prenosi Tageszeitung.

Dalje se razrađuju veze A. R. s određenim ljudima iz AfD-a koji su imali pristup Bundestagu, kao i to da je dio uhićenih sudjelovao u osnivanju Pegida, pokretu bliskom AfD-u.

Berlinski list navodi da iz istražiteljskih krugova doznaje da je “A. R. zaradu od prodaje oružja namjeravao trošiti za osnivanje nove političke organizacije”.

“Naše istraživanje je pokazalo da planovi iza zastora idu dotle da je riječ o ‘ciljanom i učinkovitom povezivanju snaga i stvaranju paralelnih struktura za nacionalistički orijentirane Nijemce i Europljane'”, piše, pri čemu A. R. koristi izraz “nacionalno osviješteni”.

Tageszeitung piše i to da su članovi skupine bili vrlo ambiciozni i da su namjeravali izgraditi njemačka naselja u Mađarskoj, Rusiji i Hrvatskoj, namijenjene onima koji bi htjeli biti, kako se opisuje u dotičnim krugovima, “udaljeni od povijesne indoktrinacije”. Također se navodi i to da je bilo govora i o treninzima za borbu i zaštitarskim tvrtkama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.