Istraživanje u novoj 6. izbornoj jedinici: Možemo zbog Milanovića na gubitku, evo koliko mandata bi dobili HDZ i SDP

Vijesti 25. ožu 202419:30 0 komentara
N1/ilustracija

U 6. izbornoj jedinici koja je skrojena u novim granicama, prema anketi koju je za Večernji list provela agencija "2x1 komunikacije" od 19. do 21. ožujka, HDZ i SDP sa svojim koalicijskim partnerima dobili bi po pet mandata.

Prema toj anketi rađenoj na uzorku od 400 ispitanika koji sigurno izlaze na izbore, Možemo bi dobio dva mandata, koalicija Most-Hrvatski suverenisti jedan, koliko i Fokus. Kao i među dvjema vodećim strankama, i među onima koji se bore za prelazak praga i jedan mandat mala je razlika.

Grad Zagreb lanjskim je izmjenama Zakona o izbornim jedinicama doživio najveće promjene te je umjesto na četiri podijeljen na tri izborne jedinice – prvu, drugu i šestu, pa se zbog toga ne mogu uspoređivati rezultati s izbora 2020. godine, piše Večernji list.

Nova 6. izborna jedinica sada pokriva zapad Zagreba i dijelove Zagrebačke županije. Uz obje Trešnjevke, Novi Zagreb – zapad, Brezovicu, Stenjevec, Podsused-Vrapče, nastavlja se zapadno preko Klinča Sela, Svete Nedelje i Zaprešića prema Jastrebarskom, Samoboru i Žumberku. Da su izbori iduće nedjelje, HDZ bi u toj izbornoj jedinici dobio 27,25 posto glasova ispitanika. SDP-ova koalicija osvojila bi 25,25 posto glasova, a Možemo 14,75 posto. Most i Hrvatske suvereniste biralo bi sedam posto. Prag prelazi i Fokus s 5,25 posto, a na samom je pragu i Domovinski pokret s 4,75 posto.

Moglo bi se dogoditi da uz nešto manje glasova Fokus i DP ne prijeđu prag, pa bi prema D’Hondtovoj metodi njihovi mandati u tom slučaju otišli HDZ-u i SDP-u. No, isto je tako moguće da i podebljaju broj glasova u iduća tri tjedna. Debelo ispod praga su HSU s 1,50 posto, Socijaldemokrati i Radnička fronta s po 0,75 posto, te HSP i Republika s po 0,50 posto. Neodlučnih je 11,75 posto ispitanika.

U odnosu na istraživanje koje je ista agencija odradila na jednakom uzorku neposredno prije objave predsjednika Zorana Milanovića da ima i premijerske ambicije, vidljiv je, uz odlazak birača stranke Možemo SDP-ovoj koaliciji, i izvjestan odlazak birača desnice HDZ-u.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!