Đikić: Nema prostora za opuštanje i optimizam, na početku smo trećeg vala

Vijesti 01. tra 202117:03 > 19:09 1 komentar
N1

Od danas je, odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite, diljem Hrvatske na snazi niz strožih mjera zbog rasta zaraženih. Danas su u Hrvatskoj zabilježena 2422 nova slučaja zaraze koronavirusom. Epidemiološku situaciju i mjere u Dnevniku N1 analizirao je znanstvenik Ivan Đikić.

Smatra da je regionalni pristup dobar pristup. “To je vrlo dobra strategija. vjerujem u stručnost lokalnih stožera”, rekao je. Kaže da županije koje imaju bolje brojeve, to su napravile kvalitetnim radom stožera.

“Nosite maske uvijek u zatvorenim prostorima”

Ljudima koji dolaze doma za Uskrs, poručio je da paze, da se ne okupljaju u većim grupama, a ako se okupljaju, neka nose maske.

“Nosite maske uvijek u zatvorenim prostorima, na taj način neće doći do prijenosa. Štitite tako i sebe i druge.”

VEZANE VIJESTI

Što se tiče prijelaza granice, kaže da smo se trebali pripremiti s više testiranja. “Ako se budemo otvarali, zbog zime i skijanja, veliki broj virusa unesen je u Dalmaciju – treba više testirati ulazak turista brzim testovima”, govori.

“Situacija u Hrvatskoj je vrlo ozbiljna, rast je stalan i dosta visok, bolnice pretrpane i nema uopće prostora za opuštanje i optimizam. Mi smo na početku trećeg vala i trebamo biti puno fokusiraniji, s dobrom koordinacijom lokalnih stožera”, kazao je Đikić.

“Cijepljeni moraju shvatiti da i oni mogu dobiti virus i prenositi ga na bližnje”

Ako se većina bude pridržavala mjera, vjeruje da ćemo za dva do tri tjedna doći do vrhunca. U suprotnom, kaže da ćemo opet imati preko 4000 oboljelih dnevno i pretrpane bolnice, te više mrtvih. “Oprez je važan, i cijepljeni moraju nositi maske i shvatiti da i oni mogu dobiti virus i prenositi ga na bližnje”, rekao je Đikić.

“Problem s AstraZenecom je dvostruke naravi – prvi je političko-gospodarski, a drugi znanstveno-medicinski, gdje se primijetilo da se pojavljuju vrlo rijetke, ali opasne nuspojave – trombi. Dolazi do toga da je, od preko 9,7 milijuna cijepljenih, 68 imalo tu komplikaciju, i preko 20 je umrlih. Znanstveno još uvijek ne znamo razloge, ni je li to povezano i oprez je važan. Događa se kod mlađih žena i mlađih muškaraca, pa je njima preporučen dodatan oprez”, kaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare