Ivana Dragičević dobila Nagradu Europa za televizijsko novinarstvo!

Vijesti 08. svi 202411:07 > 13:05 2 komentara

Naša Ivana Dragičević, za svoj serijal Glasači 2024 N1 televizije, dobila je danas Nagradu Europa za televizijsko novinarstvo Hrvatskog novinarskog društva i Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i uz potporu Europskog parlamenta.

Nagrada Europa dodijeljena je za najbolje novinarske radove u području praćenja europskih politika i njihovog utjecaja na svakodnevicu građana.

“Ova zemlja koja je u mandatu prošle EK imala povjerenicu za demografiju, demokraciju i budućnost Europe, neće imati ni budućnost ni demografsku revitalizaciju ni demokratsku snagu, ako nastavi kao dosad. Ja bih zahvalila N1 televiziji koja daje prostor da se rade ovakve teme koje bi trebale biti teme koje se rade na javnoj televiziji”, kazala je Ivana prilikom primanja Nagrade Europa za serijal Glasači 2024.

Upozorila je da je nedopustivo da se u Hrvatskoj “novinarima i novinarkama govori da ne misle svojom glavom, da ih netko instruira. Ovaj posao radim gotovo 30 godina i želim reći da ne želim živjeti u takvoj državi i ne želim da bude ‘još puno tih Baby Lasagna”.

“Ono čime sam se bavila to su mladi, jedino što imamo. Ljudski kapital stvara dobra demokratska društva. Ne dajmo slobodu medija, dajmo prostor mladima!”, kaže Dragičević.

“Borimo se za otvoreno, liberalno, europsko obrazovanje, za prostore slobode i otvorenosti u kulturi, za mogućnost da javno-financirani mediji, lokalni mediji, budu temlj neke nove buduće demokracije za ovu zemlju”, zaključila je Dragičević.

N1

Ivana Dragičević odabrala je jednu od najrelevantnijih, a najpotisnutijih tema u međudjelovanju Hrvatske s ostatkom Europske unije: pitanje mladih i sve dublje krize razumijevanja među generacijama. Studioznim i eruditskim pristupom, autorica dojmljivo demontira standardne predrasude o nezrelom mladom naraštaju, pokazuje kako mlade saslušati, shvatiti i uvažiti njihove razloge, svjetonazore, kako im razumjeti potrebe, životni stil, odabire i očekivanja umjesto da ih se prepušta globaliziranom kaosu tržišta, novih tehnologija, ekstremista, kriminalaca i autoritarnih protudemokratskih sila izvan Europske unije.

Dragičević iskreno zanima tema koju istražuje. Pristupa joj bez predrasuda pa će po inteligentne odgovore na inteligentna pitanja otići kod starijeg bečkog politologa, ali i kod mlade beogradske trap glazbenice. Poticajne sugovornike pronalazit će u bogatom briselskom središtu EU-civilizacije, jednako kao i na pobunjenim fakultetima drevne kolijevke demokracije – Atene, ili na zapuštenoj margini goleme Unije, kao što je potresom razoreni gradić Petrinja. Kombinirajući tehnike reportaže, intervjua i eseja, serijal stvara mostove ne samo između geografski i kulturološki udaljenih sredina, nego – u duhu vremena – između otuđenih mikrosvemira koji supostoje unutar hrvatskog društva.

Nagrađeni rad Ivane Dragičević obilježavaju autorska kompetencija, slojevitost sadržaja, dar za kompilaciju i smisleno povezivanje fenomena, te suptilno provučena, nenametljiva – a snažna emocionalnost.

Serijal Glasači2024, autorice Ivane Dragičević, ovjenčan Nagradom Europa, gledajte od petka, 10. svibnja do srijede, 15. svibnja, od 19 sati samo na N1 televiziji.

Nagrada Europa prvi put je dodijeljena prošle godine povodom obilježavanja 10. godišnjice članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Potporom uspostavi nove nagrade i HND-u, Ured Europskog parlamenta i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj želi se dodatno istaknuti ulogu medija u društvu i njihovu važnost za očuvanje demokracije i temeljnih sloboda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare