Ivo Sanader pozvan kao svjedok na sud. Hoće li reći istinu o aferi Fimi medija?

Crna kronika 21. lip 202413:07 2 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL

Bivši premijer Ivo Sanader bit će 24. rujna ispitan o aferi Fimi medija, odlučilo je danas vijeće Županijskog suda u Zagrebu.

Do sada je Sanader u slučaju izvlačenja milijuna iz javnih firmi preko Fimi medije bio optuženik, te je pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora. Osim toga mora državi vratiti 14,9 milijuna kuna koliko iznosi nesrazmjer između njegove imovine i onoga što je zaradio. Sumnja se zato da je riječ o novcu izvučenom upravo preko Fimi medije. Zanimljivo je da je kao okrivljenik Sanader mogao o ovoj aferi pričati što god želi, dok kao svjedok, prema zakonu, mora govoriti istinu.

Što slijedi u nastavku?

Budući da je Nevenka Jurak, vlasnica Fimi medije u međuvremenu preminula, Visoki kazneni sud RH naložio je ponavljanje postupka protiv njezine posrnule firme.

Naime, dva milijuna eura koje Nevenka Jurak nezakonito zaradila moraju biti oduzeti u zasebnoj proceduri, a tijekom tog novog postupka bit će ispitan i sam Sanader.

Osim njega, 24. rujna na sud će biti pozvan i Mladen Barišić, koji je bio šef Carinske uprave i najbliži Sanaderov suradnik, te partner Nevenke Jurak. Dan kasnije, na sudu bi se trebali pojaviti Branka Pavošević, koje ja bila blagajnica u HDZ-u i Ratko Maček, koji je bio glasnogovornik stranke, kao i predstavnik HDZ-a odvjetnik Vladimir Terešak. Osim njih trebao bi biti ispitan i financijski vještak Zrinko Ručević. Nakon njih obranu će iznijeti i nasljednica Nevenke Jurak.

Prema pravomoćnoj presudi novcem izvučenim preko Fimi medije HDZ je punio svoje crne fondove koje je koristio za financiranje izborne promidžbe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare