Ivšić: Ove godine na mjeru roditelj odgojitelj potrošit će se 530 milijuna kuna

Vijesti 08. ruj 202211:18 0 komentara
N1

Gradska vijećnica stranke Možemo Iva Ivšić komentirala je u Novom danu rodiljne naknade i pitanje mjere roditelj-odgojitelj, kao i probleme s odvozom otpada u Zagrebu.

“Danas se na dnevnom redu skupštine nalazi prijedlog izmjena i dopuna odluka o novčanoj pomoći roditeljima odgojiteljima. Podsjetila bih na odluku Visokog upravnog suda, koji je zaključio da je Grad Zagreb u mogućnosti mijenjati demografske politike, te da se ovdje ne radi o stečenim pravima. Sud je zamjerio da nije zadovoljena ravnomjernost između javnog interesa i legitimnih očekivanja korisnika. Po stupanju na snagu današnje odluke, korisnicima mjere ništa se neće promijeniti narednih 6 mjeseci. Početkom travnja iznos naknade izjednačava se s minimalnim plaćom Hrvatskoj, a tri mjeseca nakon toga taj iznos će biti polovina minimalne plaće. Smatramo da ovim prijedlogom omogućujemo duži vremenski period za prilagodbu korisnika”, rekla je Ivšić.

VEZANE VIJESTI

Kaže da je ova mjera isključila velik dio djece korisnika dječjih vrtića.

“Prošla vlast nije ulagala dovoljno u izgradnju vrtića te je to kompenzirala ovakvim štetnim odlukama. Ova vlast ubrzano radi na proširenju vrtićkih kapaciteta. Zagreb će izvršiti prenamjenu prostora mjesne samouprave, koji će biti završeni u ovoj pedagoškoj godini. Planira se i proširenje kapaciteta u privatnim vrtićima”, rekla je.

Svi ti programi bit će pokrenuti u rujnu, a Ivšić smatra da će se time omogućiti korisnicima povratak na tržište rada. “Smatramo da će se svim onim korisnicima koji su dugo izbivali s tržišta rada kroz programe osposobljavanja u ovih godinu dana olakšati. Vjerujemo da smo ovime odgovorili na zamjerke suda”, rekla je.

Kako navodi, ove godine ukupni iznos koji se troši na ovu mjeru je 530 milijuna kuna.

Komentirala je i implementaciju nove odluke o odvajanju otpada u Zagrebu.

“Zagreb intenzivno radi na pripremi svih uvjeta za implementaciju nove odluke. Podsjetila bih da prethodnih godina Zagreb nije imao sustav gospodarenja otpadom, a ova gradska uprava počela je razvijati ono što je važno da bi uskoro zatvorili Jakuševac. To je višegodišnji proces i smatramo da je važno s nečim krenuti”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!