Iz BiH u Hrvatsku pokušao unijeti suho meso, sada mu prijeti zatvorska kazna

Regija 19. ožu 202319:31 2 komentara
Armin Durgut/PIXSELL / Ilustracija

Brojni putnici iz Bosne i Hercegovine i dalje ne znaju što sve točno smiju unijeti u EU pa to neznanje često i skupo plate.

Kao država koja je članica Europske unije, Hrvatska ne dopušta unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda iz zemalja izvan EU..

Iako se građani stalno upozoravaju da je strogo zabranjeno prenošenje svježeg mesa ili suhomesnatih proizvoda, kao i prenošenje mliječnih proizvoda, voća i povrća preko granica Europske unije, dio njih ne zna ili se ne osvrće na ova upozorenja i plaćaju velike kazne, piše GP Maljevac.

Tako je na Granični prijelaz Stara Gradiška došao je putnik koji je u vozilu imao 7.5 kilograma suhog mesa i 680 cigareta (34 kutije).

Navedeno nije prijavljeno cariniku pa je sve oduzeto, a vozač je dodatno kažnjen s 1.650 eura. Na obrazloženju je navedeno ukoliko se kazna ne plati na vrijeme ista će se zamijeniti mjerom zatvora.

Kako podsjeća portal GP Maljevac, u Hrvatsku nije dozvoljen unos mesa, mlijeka, mliječnih proizvoda, voća i povrća iz trećih zemalja (BiH, Srbija, Crna Gora itd.), a dozvoljen je unos do 20 kg ribe, školjki i proizvoda od ribe, do 2 kg mlijeka u prahu za bebe, hrane za bebe i hrane za posebne potrebe, do 2 kg hrane za kućne ljubimce, do 2 kg ostale hrane kao što je med, žive školjke i puževi i do 125 grama kavijara ili drugih proizvoda zaštićenih vrsta. Dozvoljeno je unijeti dvije kutije (40 komada) cigareta i litru alkoholnog pića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare