Iz Vlade se oglasili o odabiru autora dizajna hrvatskih eurokovanica

Vijesti 06. velj 202213:16 > 15:22 6 komentara
uvođenje eura, euro, eurokovanica, eurokovanice
Goran Stanzl/PIXSELL

Iz Vlade su se oglasili oko odabira dizajna hrvatskih kovanica eura, koje su izazvale brojne reakcije u javnosti.

“Natječaj za odabir likovnog rješenja je od početka do kraja vodio HNB, kroz Komisiju za odabir (s vanjskim članovima) i stalnu Komisiju za novac HNB-a, koja inače odlučuje o dizajnu prigodnih kovanica. Svi natjecatelji morali su priložiti izjavu kojom jamče da su vlasnici autorskih prava likovnog rješenja koji su kandidirali”, rekli su iz Vlade za N1.

VEZANE VIJESTI

Na kovanici od dva eura bit će prikazana geografska karta Hrvatske, na jednom euru motiv kune, na 50, 20 i 10 centi lik Nikole Tesle, a na jednom, dva i pet centa naći će se motiv kojim je službena kratica Republike Hrvatske, HR, napisana na uglatoj glagoljici, i to ligaturom, to jest spojenim slovima H i R u jedinstveni tipografski znak, kakav se rabi još od prve hrvatske tiskane knjige iz 1483.

Podsjetimo, upravo je kovanica od jednog eura izazvala raspravu na društvenim mrežama. Naime, jedan od korisnika Twittera objavio je taj motiv uz jednu fotografiju kune u divljini, koje su iznimno slične. Korisnici Twittera ustanovili su da je autor fotografije na kojoj je prikazana kuna zlatica britanskog fotografa ptica i divljih životina Iaina H. Leacha.

Fotograf Leach također se uključio u raspravu. “Hvala što ste me obavijestili. Nisam siguran što sad mogu učiniti, možda će mi poslati besplatan novčić”, napisao je.

Njegova fotografija kune objavljena je i u online galeriji kojoj možete pristupiti OVDJE. Motiv kune na hrvatskoj kovanici eura dizajnirao je magistar primijenjene umjetnosti Stjepan Pranjković.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare