VIDEO Veliki požar na Čiovu gasit će se čitavu noć: Građani ometaju gašenje

Vijesti 27. srp 202316:27 0 komentara

Požar koji je u četvrtak poslijepodne planuo na otoku Čiovu gasi oko 100 vatrogasaca s 25 vatrogasnih vozila i uz pomoć dva kanadera iz zraka, doznaje se u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu (DVD) Kaštela.

“Vatrena stihija se širi središnjim dijelom otoka Čiovo i situacija nije dobra jer bi požar mogao zaprijetiti kućama”, rekli su za Hinu u DVD Kaštela.

Ističu pritom kako postavljaju vatrogasna vozila tako da mogu  braniti kuće od eventualnog naleta vatre prema njima.

Požar je planuo na području Okruga na Čiovu, a nakon toga vatreni plamen napreduje prema naselju Slatine.

Više vatrogasaca s terena situaciju je opisalo kao “gadnu”.

“Izbio je požar otvorenog prostora na području Čiovo – Okrug Gornji Uvala Mavarštica. U gašenju sudjeluju pripadnici Intervencijske vatrogasne potrojbe Split te su upućena i dva kanadera”, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Čitatelji nam dojavljuju da na terenu puše jaka bura i vatru i dim nose prema naseljima Žedno i Arbanija. Područje prema kojem trenutno bura nosi požar je gusta borova šuma, a veći dio terena je i nepristupačan.

“U gašenju trenutno sudjeluje 150 vatrogasaca sa 30 vozila te 6 protupožarnih zrakoplova. Jak vjetar otežava gašenje, ali u ovome trenutku objekti nisu ugroženi”, rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević.

“Požar za sada ne ugrožava kuće. Velik je požar nošen jakim vjetrom i brzo se širi. Dignuta su 3 kanadera i 3 Airtractora, sve raspoložive snage su na terenu s ovog područja, intervencijska postrojba Divulje,Trogir, Kastela, Omis, Split, Zagora”, rekao je Slavko Tucaković za N1.

Kako doznajemo, iznad Trogira zatvoren je i zračni prostor kako bi se kanaderima olakšalo gašenje požara.

Naša Vesela Šegević rekla je da je situacija na terenu nepovoljna. “Vatra je stigla do Slatina i sada se bori da se obrani to mjesto. Vatra se pokušava obuzdati kako ne bi došla do kuća. Vatrogasci su raspoređeni kod kuća i one nisu ugrožene. Gašenje otežava bura koja puše “na refule” i očekuje da će ona tek navečer stati”, rekla je.

Kako doznaje, ljudi lete dronovima i ometaju rad kanadera. “Vatrogasci i policija mole sve građane da ne dižu dronove i ometaju rad kanadera”, napomenula je.

Čitatelj N1

Požar će ga cijelu noć gasiti 145 vatrogasaca s 40 vatrogasnih vozila, izvijestili su u četvrtak na večer iz Županijskog vatrogasnog operativnog središta u Splitu.

“Svi vatrogasci i vatrogasna vozila koji su u popodnevnim satima bili angažirani na gašenju ostat će cijelu noć i nastaviti gasiti taj požar,” rekli su Hini u Vatrogasnom operativnom središtu.

Veliki problem vatrogascima predstavlja nepristupačan teren s južne strane gdje vatra i večeras plamti. Na sjevernoj strani, gdje je teren pristupačniji, dio požara vatrogasci su lokalizirali ali ga nisu ugasili, rekli su vatrogasci. Gusti dim s požarišta na Čiovu večeras se proširio na južne dijelove Split gdje se osjeća miris paljevine.

Antonio Miše
Čitatelj
N1/Čitatelj
Antonio Miše

Antonio MIše
Hrvatska vatrogasna zajednica

Uskoro opširnije… 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!