Izbjegavajte ih! Ove namirnice povećavaju rizik od nastanka bubrežnog kamenca

Vijesti 21. pro 202213:49 0 komentara
PEAKSTOCK / Sciencephoto / Profimedia

Pojava bubrežnih kamenaca jedna je od najučestalijih bolesti urinarnog trakta, a u 80 posto slučajeva pojavljuje se kod muškaraca. U rizičnu skupinu pripadaju osobe od 20 do 40 godina, a kada se jednom bubrežni kamenac pojavi, postoji veća šansa da će do bolesti ponovno doći, a postaju podložnije i drugim bolestima urinarnog trakta, popust bolesti mjehura i upale mokraćnih puteva.

Pojava bubrežnog kamenca razlikuje se prema lokaciji, pa prepoznajemo one kamence u bubregu, mokraćovodu i u mokraćnom mjehuru. Simptomi su vrlo slični – nagla i oštra bol na području donjeg dijela trubuha, često popraćena mučninom i povraćanjem, uz vidljivu krv u mokraći, kao i bol tijekom mokrenja.

Kao i kod drugih bolesti, i za povećanje, odnosno smanjivanje, rizika od oboljenja od bubrežnog kamenca, kao i za liječenje, vrlo je važna pravilna prehrana i dovoljna hidratacija.

Hrana koja povećava rizik od bubrežnog kamenca

Zdravlje bubrega je vrlo važno jer je ono zaduženo za detoksikaciju tijela, odnosno odstranjivanje metabolita i filtriranje krvi. Zato je važno da smanjite unos sljedećih namirnica koje podižu rizik od razvoja bubrežnog kamenca, savjetuje Ordinacija.hr.

VEZANE VIJESTI

Životinjske bjelavčine

Prehrana bogata životinjskim bjelančevinama (odnosno proteinima), kao i ribom i morskim plodovima, može potaknuti stvaranje kamenaca urične kiseline.

Mliječni proizvodi

Mliječni su proizvodi slični životinjskim proteinima te pretjerana konzumacija može potaknuti izlačivanje kalcija putem mokraće, što je povezano s većim stvaranjem bubrežnog kamenca.

Kofein

Kofein se ne nalazi samo u kavi, već i u gaziranim sokovima, energetskim napitcima i čajevima, a ako ne pripazite, može doći do pretjerane konzumacije kofeina. Kofein može utjecati na pojavu bubrežnog kamenca jer se povećava razina kalcija u bubrezima.

Sol

Ograničenje unosa soli važno je ne samo za očuvanje normalne funkcije rada bubrega, već i za smanjivanje rizika od drugih kroničnih oboljenja, poput onih srčanih. Hrvati, prema podatcima Hrvatske agencije za hranu, unose čak 12-16 grama soli, dok su svjetske preporuke ograničiti unos soli na maksimalno pet grama, a kod već postojećih kroničnih oboljenja savjetuje se ograničiti na 2-3 grama dnevno.

Ako su bubrežni kamenci nastali zbog viška kalcija u organizmu, savjetuje se iz prehrane izbaciti namirnice koje sadrže oksalate, poput cikle, celera, peršina, poriluka, cjelovitih žitarica, zobene kaše, pšeničnih klica.

Uz ove namirnice, također pokušajte piti što više tekućine tijekom dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!