Izbori i veliki sportski događaji obilježit će godinu koja je pred nama

Vijesti 31. pro 202107:23 0 komentara
Jure Makovec / AFP, Ilustracija

Od Zimskih olimpijskih igara i Svjetskog nogometnog prvenstva do američkih kongresnih izbora, sport i izbori obilježit će dolazeću godinu. To jest, ne bude li pandemija opet dominantna.

Zimske olimpijske igre u Pekingu 

Peking je u veljači domaćin Zimskih olimpijskih igara. Masovni sportski događaj održava se pod nekima od najstrožih pravila od početka pandemije.

Sportaši i svi drugi sudionici moraju biti potpuno cijepljeni ili provesti 21 dan u karanteni i bit će u “zatvorenom balonu” čim kroče u kinesku prijestolnicu.

Suprorno. od Ljetnih olimpijskih igara u Tokiju, bit će gledatelja, ali će se ulaznice prodavati samo onima koji žive u Kini.

Aktivisti pozivaju na diplomatski bojkot OI-ja zbog stanja ljudskih prava u Kini. Osudu je izazvala i sudbina teniske zvijezde Peng Shuai koja je optužila uglednog političara Komunističke partije Kine. Diplomatski bojkot već su najavile neke zapadne zemlje poput Sjedinjenih Država.

Povratak karnevala u Riju…

Rio de Janeiro nada se povratku slavnog karnevala nakon što je pandemija uništila zabavu prošle godine.

U pandemijom teško pogođenom Brazilu nedavno je počeo opadati broj smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19, a 62 posto od ukupno 213 milijuna stanovnika potpuno je cijepljeno.

Škole sambe u Riju nastavljaju s probama za svoje masovne parade, a više od 500 grupa prijavilo se za “blocos” – epske ulične festivale.

Obično se više od dva milijuna turista, od kojih su četvrtina stranci, zabavlja na kultnim plažama tog grada.

Gradonačelnik Eduardo Pase, samoproglašeni ljubitelj karnevala, rekao je da neće nametati pravila fizičkog razmaka ili nošenja maski.

“Pošto su svi cijepljeni, tko bi držao distancu za vrijeme karnevala? Bilo bi smiješno to uopće tražiti”, rekao je.

No vlasti su navele da će događaj ovisiti o epidemiološkoj situaciji, a desničarski predsjednik Jair Bolsonaro već je rekao da se protivi povratku karnevala.

…i Glastonburyja  

Legendarni britanski glazbeni festival vraća se u lipnju nakon dvije godine pandemijske stanke. I 50. godišnjica festivala 2020. bila jedna od žrtvi pandemije.

Za ovogodišnji festival bilo je prodano 135.000 ulaznica prije nego li je nagli porast zaraženih koronavirusom u Britaniji presudio da ga opet neće biti.

Billie Eilish (19) postat će 2022. najmlađa izvođačica na kultnoj pozornici Pyramid, dok će Diana Ross predvoditi legende.

Još pet godina za Xija?

Očekuje se da će Xi Jinping, najmoćniji kineski lider od Maoa Zedonga, osigurati treći predsjednički mandat na sastanku čelništva Komunističke partije na 20. kongresu najesen.

Na sastanku u Pekingu, na kojemu prisustvuje oko 2000 delegata, odlučit će se o novom sastavu moćnog Stalnog odbora Politbiroa koji upravlja drugim najvećim gospodarstvom u svijetu.

Nijedan kineski lider od Maoa nije služio više od dva petogodišnja mandata, ali je Xi ustavnim amandmanom 2018. godine ukinuo ograničenja predsjedničkog mandata.

Xi (68) nije imenovao svog nasljednika, čime je nagovijestio da namjerava biti šef najmnogoljudnije nacije na svijetu barem do 2027.

Američki republikanci planiraju povratak 

Republikanci namjeravaju preuzeti kontrolu u oba doma Kongresa i natječu se za 36 guvernerskih pozicija na izborima u studenome.

Demokrati se još uvijek oporavljaju od poraza na nedavnim izborima za guvernera u Virginiji i tijesnoj pobjedi u progresivnom New Jerseyju. Strahuju da će potonuti jer je pala ocjena rada predsjednika Joea Bidena.

Očajno žele izbjeći da poraz u Virginiji postane nacionalni trend iako stranka koja ima kontrolu u Bijeloj kući često pretrpi gubitke na kongresnim izborima na sredini predsjedničkog mandata.

Vođa manjine u Zastupničkom domu Kevin McCarthy predviđa da bi republikanci, koji imaju 213 zastupnika, a demokrati 221, mogli ‘preoteti’ više od 60 mjesta.

Svjetsko prvenstvo u pustinji

Katar će biti domaćin prvog Svjetskog prvenstva na Bliskom istoku i nada se da će utišati kritičare koji dovode u pitanje održavanje nogometne predstave u malenoj zaljevskoj zemlji.

Turnir u studenom i prosincu bit će prvi koji će se igrati u zimskim mjesecima na sjevernoj hemisferi kako bi se izbjeglo vruće i suho ljeto u Kataru.

Monarhija bogata resursima borila se protiv optužbi da je kupovala glasove za domaćinstvo SP-a i kritizirana je za postupanje prema radnicima migrantima, uključujući onima koji su gradili stadione za SP.

Finale Svjetskog prvenstva trebalo bi se održati na stadionu Lusail s 80.000 mjesta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!