Tomašević uvjerljiv pobjednik u Zagrebu, Škoro uspio prestići Pavičić Vukičević

Vijesti 16. svi 202119:00 > 17. svi 2021 00:23 2 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL

Građani Republike Hrvatske u nedjelju su birali svoje predstavnike na lokalnim izborima. Tomislav Tomašević uvjerljivo je pobijedio u prvom krugu izbora u Zagrebu, u Splitu je najviše glasova dobio Ivica Puljak, u Rijeci Marko Filipović, a u Osijeku Ivan Radić.

Tijek događaja u cijeloj Hrvatskoj iz minute u minutu pratimo na OVOM LINKU.

Tijek događaja u Splitu iz minute u minutu pratimo OVDJE.

Tijek događaja u Rijeci iz minute u minutu pratimo OVDJE.

Tijek događaja u Osijeku iz minute u minutu pratimo OVDJE.

Iz minute u minutu – Zagreb

00:15 Prebrojani gotovo svi glasovi

Obrađeno je 99,34 posto biračkih mjesta.
Tomislav Tomašević uvjerljiv je pobjednik prvog kruga s 45,08 posto glasova. U drugi ide i Miroslav Škoro (12,18 posto) koji je u tijesnoj borbi ipak završio ispred Jelene Pavičić Vukičević (11,14 posto).

DIP Screenshot

Lista Možemo! osvojila je i najviše glasova za Skupštinu (40,82 posto). Druga je lista HDZ-a, HSLS-a i HSU-a s 11,31 posto, a treća lista Domovinskog pokreta s 10,59 posto.

DIP Screenshot

23:30 Pobjednički govor Tomislava Tomaševića

“Večeras su građani jasno rekli da promjeni. Glasno su rekli da kao grad Možemo! Da amožemo zelenije, pravednije, transparentnije, bolje. Ovaj grad ne pripada interesnoj kliki, on pripada svima nama. Zato je Zagreb naš! Od Sesveta do Podsuseda, ostavili smo srce na terenu. Hvala svima.

Hvala svim Zagrepčanima i Zagrepčankama koji su nam dali glas i povjerenje. Danas smo u Zagrebu napravili jedan i pol od dva potrebna koraka da oslobodimo ovaj grad od korupcijske hobotnice. Potrebno je još samo pola koraka da promijenimo model upravljanja ovim gradom.

Imamo golemu prednost, ali nema opuštanja, pred nama su još dva tjedna borbe i dat ćemo sve od sebe. Vodit ćemo i dalje pozitivnu kampanju, fokusirat ćemo se na rješenja za probleme u ovom gradu. Nećemo se služiti prljavim trikovima. Pobijedit ćemo uzdignute glave i moći ćemo svima pogledati u oči! Pobijedit ćemo bez da smo prodali dušu i bez da smo ikome ostali nešto dužni.

Zato, potreban je još jedan taj korak. Za promjenu koja se već vidi i osjeća. Pozivam građane da naprave još taj jedan korak za Zagreb”, rekao je Tomašević.

23:10 Klisović pozvao svoje birače da u drugom krugu glasaju za Tomaševića

“Brojanje glasova se bliži kraju. Želim čestitati gospodinu Tomaševiću na ulasku u drugi krug s doista premoćnim brojem glasova. Još se ne zna tko će biti druga osoba u drugom krugu. Drago mi je da je jedan od dva kandidata promjena ušao u drugi krug”, rekao je Joško Klisović kroz suze.

Zahvalio se svima koji su glasali za njega i onima koji su radili na kampanji. Pozvao je svoje birače da u drugom krugu glasaju za Tomislava Tomaševića i Možemo!.

“Pozivam sve one koji su dali glas meni i listi SDP-a, da u drugom krugu glasaju za Tomislava Tomaševića”, rekao je Klisović.

23:00 Škoro povećao prednost

Miroslav Škoro “podebljao” je svoju prednost u odnosu na Jelenu Pavičić Vukičević na 1084 glasa.

22:45 Škoro prestigao Pavičić Vukičević!

Miroslav Škoro prestigao je Jelenu Pavičić Vukičević te sada ima 43 glasa više.

22:30 Škoro sve bliži

Miroslav Škoro za Jelenom Pavičić Vukičević zaostaje za 73 glasa. Obrađeno je 48,02 posto biračkih mjesta.

22:00 Škare Ožbolt: “Ovo nije potop”

Vesna Škare Ožbolt rekla je kako rezultat na izborima ne doživljava kao potop, već kao ulog za budućnost.

“Ne bih rekla da je to potop. Kad krenete od nule i u mjesec i pol, dva napravite infrastrukturu, to nije nikakav potop. To je ulog za budućnost, zahvaljujem se svim biračima koji su nam dali povjerenje. Mi imamo ekipu u kojoj nitko ne živi od politike nego želi dati svoj obol razvoju grada. Ako budemo u Skupštini, mi ćemo to i napraviti”, rekla je.

Više pročitajte OVDJE.

21:45 Škoro se približava Pavičić Vukičević

U Zagrebu je obrađeno 18 posto biračkih mjesta. Tomašević je i dalje u velikom vodstvu s 42,11 posto, druga je Jelena Pavičić Vukičević (14,08 posto), no Miroslav Škoro smanjuje zaostatak (12,54 posto).

21:10 Jurčić zadovoljan

Ljubo Jurčić iz stožera Jelene Pavičić Vukičević rekao je za N1 kako je njegova procjena bila da Tomislav Tomašević neće proći 40 posto. Kazao je kako je zadovoljan prvim rezultatima.

“Ulazak u drugi krug je veliki uspjeh. Ljudi će puno više razmišljati racionalno, ovo je bilo emocionalno glasanje”, rekao je Jurčić.

21:05 Dolenec o prvim rezultatima

“Prvi rezultati su u skladu s uzlaznim trendom kakav je bio prikazan za nas u kampanji. Zadovoljni smo, vidimo da su građani prepoznali našu glavnu poruku, a to je da smo mi promjena kakvu Zagreb treba”, rekla je za N1 Danijela Dolenec iz Možemo!.

“Čini se da ćemo moći formirati i većinu u Skupštini, ali promjene kakve Zagrebu trebaju doista zahtijevaju od nas da tražimo podršku koja je šira. Otvoreni smo za razgovor o konkretnim projektima”, dodala je Dolenec.

21:00 Stigli prvi rezultati DIP-a!

DIP je u 21 sat objavio prve nepotpune službene rezultate izbora. Tomislav Tomašević (Možemo!) dobiva 40,68 posto. Jelena Pavičić Vukičević (BM 365) 16,57 posto, Davor Filipović (HDZ) 11,03 posto, Miroslav Škoro (Domovinski pokret) 10,44 posto, a Joško Klisović (SDP) 7,61 posto. Obrađeno je tek 2,15 posto biračkih mjesta.

DIP, Screenshot
N1

20:20 Barić nije očekivao toliki postotak za Tomaševića

“I dalje očekujemo da ćemo biti drugi, jako je to knap. Iskreno, nisam očekivao toliko veliki postotak za gospodina Tomaševića. Ako pogledamo izlaznost od 40 posto, otprilike 20 posto građana želi Možemo, a mi ostali smo tu da vidimo tko će se u idućih 14 dana s njim pripetavati “, rekao je Otto Barić, kandidat Jelene Pavičić Vukičević za zamjenika gradonačelnice.

20:00 Druge izlazne ankete

Prema projekcijama novih izlaznih anketa i dalje uvjerljivo vodi Tomislav Tomašević (Možemo!) s 48,18 posto.

Tijesna borba vodi se za drugo mjesto: Jelena Pavičić Vukičević (BM 365) ima 11,38 posto, a Miroslav Škoro (Domovinski pokret) 11,23 posto. Na četvrtom je mjestu Davor Filipović (HDZ) s 10,24.

19:50 SDP “ne baca koplje u trnje”

“SDP je i u Zagrebu, kao i u Rijeci i Spliti, vjesnik toplog vjetra, da lijeva i građanska opcija pobjeđuju u tim gradovima. To je i za Hrvatsku dobar rezultat. Mi smo i ranije prepoznali mišljenja građana, neke stvari mijenjamo u SDP-u i mijenjat ćemo ih i dalje. Ne bacamo koplje u trnje”, rekao je za N1 SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić.

siniša hajdaš dončić
N1

19:40 HDZ još vjeruje u drugi krug

“Nema razočarenja, u ranoj smo fazi, vidjet ćemo kako će se situacija razviti. Stranka koja osvaja većinu ne može biti nezadovoljna, a što se tiče kandidata za gradonačelnika Zagreba, sva tri su u okviru statističke pogreške tako da još vjerujemo da naš Davor Filipović ulazi u drugi krug. Prema anketama je HDZ druga stranka u Skupštini”, rekao je za N1 HDZ-ov Mario Kapulica.

Više pročitajte OVDJE.

N1

19:35 Možemo! uvjerljivo pobjeđuje i u Skupštini

Prema izlaznim anketama Možemo! odnosi uvjerljivu pobjedu i u Skupštini. S 45,96 posto dobivaju 24 od 47 vijećnika.

HDZ-ova koalicija s 11,67 posto dobiva 6 vijećnika, stranka Milana Bandića 5 vijećnika, Domovinski pokret također 5, SDP 4 vijećnika, a 3 vijećnika dobiva lista Vesne Škare Ožbolt, pokazuju izlazne ankete HRT-a.

Rezultate izlaznih anketa za gradske skupštine i vijeća pogledajte OVDJE.

N1

19:30 Slavlje u stožeru Možemo!

A ovako je to izgledalo kada su rezultate izlaznih anketa saznali Tomislav Tomašević i drugi u njegovom stožeru:

19:30 Lovrić o izlaznim anketama

“Realne ankete su cijelo vrijeme pokazivale malu prednost ispred Domovinskog pokreta i gospodina Škore i to se očito i pokazalo”, rekao je Ivica Lovrić iz stožera Jelene Pavičić Vukičević.

19:20 “Oslobodit ćemo Hrvatsku od korupcije”

“Svejedno nam je tko će biti u drugom krugu. Zagrepčani su poručili da žele promjenu. Oslobodit ćemo Hrvatsku od korupcije”, poručila je Sandra Benčić iz stožera Tomislava Tomaševića.

19:07 Jozić: Ovo su ipak samo izlazne ankete

Rezultate izlaznih anketa za N1 je komentirala i Mirka Jozić iz stranke pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. “Očekivali smo ulazak u drugi krug i kako stvari stoje, ući ćemo u drugi krug. A konačni rezultati bit će za dva tjedna”, rekla je Jozić.

“Imamo ljude na terenu, stranka dobro radi. Znamo što radimo i gdje idemo. Stranka ostaje i očekujem žestoku borbu u drugom krugu, ali i pobjedu. Ipak su ovo samo izlazne ankete, ja bih ipak prvo pričekala službene rezultate”, dodala je Jozić.

mirka jozić
N1

19:05 Borić: Imamo razloga za ples

Nijedna ranija anketa nije pokazivala da bi Tomašević mogao odnijeti pobjedu već u prvom krugu pa je u stožeru Možemo! odmah po objavi izlaznih anketa zavladalo oduševljenje.

“Imam razloga za ples, imamo svi razloga biti izuzetno veseli. Bilo bi možda dobro da Tomašević pobijedi u prvom krugu, da ne moramo čekati još dva tjedno, nego se odmah primiti posla i početi raditi”, rekla je za N1 Rada Borić te dodala da tko god uđe u drugi krug, ako ga bude, “ne može napraviti ništa”.

N1

19:00 Rezultati izlaznih anketa

Prema izlaznim anketama koje je objavila Nova TV uvjerljivu pobjedu u prvom krugu odnosi Tomislav Tomavišević s 48,61 posto.

“Mrtvu” trku za drugi krug vode Jelena Pavičić Vukičević s 11,49 posto i Miroslav Škoro s 11,35 posto.

Na četvrtom mjestu je Davor Filipović s 10,29 posto, a peti je Joško Klisović sa 6,14 posto.

Od ostalih kandidata, Vesna Škare Ožbolt dobiva 3,60 posto, Zvonimir Troskot 3,52 posto, a Davor Nađi 1,99 posto,

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

 

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare