Izdaju se narodne obveznice: Na nesposobnosti političara mogli biste i zaraditi

Ekonomija 01. velj 202307:11 0 komentara
Pexels / Ilustracija

Građani će svoj novac uskoro moći trošiti na jedan posve novi način. Moći će kupiti državne obveznice, a što to znači, koliko se isplati i koji je rizik, istražio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Najavljivao Slavko Linić, planirao Boris Lalovac, razmatrao Zdravko Marić, a realizirat će Marko Primorac. Nakon godina čekanja, država će u travnju prvi put posuditi novac izravno od hrvatskih građana. Izdaju se “narodne obveznice”.

Građani u bankama trenutno drže oko 35 milijardi eura, uglavnom uz niske kamate, ispod 0,5 posto. Narodne obveznice nude mogućnost za bitno veću zaradu.

Ekonomska logika iza narodnih obveznica je jasna. Za 10.000 eura koje drži u banci domaći štediša danas zaradi 50-ak eura godišnje. No, njegovim novcem banka kreditira državu, uz pet do šest puta veću kamatu. Izbaci li se posrednika štediše će dobiti više, a država platiti manje. Ekonomisti kažu da ideja drži vodu, prenosi Dnevnik.hr.

“To je definitivno inicijativa koju bi trebalo podržati, da se na ovaj način uputi, usudila bih se reći i educira građane da postoje neki drugi oblici štednje koji se ne svode na štednju u bankama i ulaganje u nekretnine”, istaknula je Maruška Vizek s Ekonomskog instituta Zagreb.

A prije građana na redu za edukaciju su bili koalicijski partneri, kako je otkrio premijer Andrej Plenković: “Ovo je bilo prvo takvo predstavljanje na razini parlamentarne većine, dojam je da je većina kolega sa interesom i naklonošću primila ovu ideju.”

No, naklonost građana prema ideji da svoju ušteđevinu ulože u državne obveznice ipak je nešto manja. Ne vjeruju baš državi, misle da je to nesuvislo i da će se ponoviti po tko zna koji put prevara.

A entuzijazam je poprilično slab i među oporbenim investitorima. Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot objašnjava: “Koncept narodne obveznice u Hrvatskoj je već poznat jer mirovinski fondovi ulažu već u obveznice hrvatske Vlade, a to je upravo naš novac.”

“Ja osobno, a posebno nakon svega što smo sad vidjeli, što god HDZ radi pa da ima i zlato posuto po sebi – ne bih uzela realno”, kaže Sandra Benčić, saborska zastupnica iz redova Zeleno-lijevog bloka.

Mnogi građani slično će rezonirati, no narodne obveznice ipak im nude jedinstvenu priliku. Jer, što Vlada bude radila lošije, a stanje u državi bude gore, kamate na obveznice će biti veće pa će oni koji kupe obveznice po prvi put biti u mogućnosti da na nesposobnosti hrvatskih političara nešto i zarade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!