Izdana nova upozorenja: Stiže još obilne kiše, nevremena te snijeg

Vijesti 18. stu 202221:19 0 komentara
Nel Pavletic/Bruno Fantulin/PIXSELL/ILUSTRACIJA

Velike količine kiše koje su tijekom dana pale diljem zemlje izazvale su poplave i probleme, a najgore je bilo na području Novog Vinodolskog te na otoku Krku.

Kako je izvijestio zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Krka Goran Grubišić, tijekom jutra vatrogasci su primili oko 200 poziva s područja općina Malinske i Dobrinje te su izašli na sedamdesetak intervencija.

Najteže je bilo u središtu Malinske i Vantačićima, kao najnižim točkama u koje su se slijevale bujice.

Načelnik Općine Malinska Dubašnica Robert Anton Kraljić rekao je da je vrlo velika količina oborina u kratkom razdoblju ispunila dolce i polja iznad Malinske te je voda počela istjecati iz njih i slijevati se prema Malinskoj.

Oštećene su prometnice u Malinskoj te na području Općine Dobrinj, gdje su poplave najviše štete izazvale u Šilu, Klimnu i Solinama.

Poplavljene trgovine, plovila, poslovni prostori…

Kraljić ističe da se poplave ovakvih razmjera nisu dogodile u Malinskoj sigurno proteklih pedesetak godina. Mnogobrojni objekti su poplavljeni, među ostalim dječji vrtić, zgrada osnovne škole, niz poslovnih prostora na Mrkatu i više od 150 konoba. Osnovat će se općinsko povjerenstvo za procjenu šteta kojem će se moći prijaviti oštećenja, naveo je u izjavi za novinstvo.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, nakon obilaska poplava u Malinskoj istaknuo je da je Stožer civilne zaštite PGŽ podignut u pripravnost, kao i vatrogasne postrojbe iz drugih mjesta za pomoć ovim područjima.

Rekao je da će se nakon prikupljanja podataka o štetama i obrade, procijeniti može li se proglasiti elementarna nepogoda. Župan Komadina sa suradnicima obići će i područje Novog Vinodolskog.  Tu su također bujice poplavile mnoge podrume i poslovne prostore.

Prelio se sezonski vodotok Suha Ričina i poplavio najniže područje Novog Vinodolskog u kojem su trgovački centri Tommy i Plodine. Oštećene su prometnice, više automobila i autobusa je ostalo zaglavljeno, a nekoliko plovila je potopljeno.

Vatrogasci sudjeluju u nizu intervencija, a pravi razmjeri štete moći će se utvrditi kad se povuče voda.

Nastavlja se obilna kiša, bura, magla, snijeg…

I u subotu nas očekuje slično vrijeme, zbog čega je Meteoalarm za područje gotovo cijele zemlje izdao upozorenja žutog i narančastog stupnja.

Najviše će kiše pasti sa subote na nedjelju, pa ponovno u utorak, pri čemu uglavnom na Jadranu i u obliku pljuskova s grmljavinom, praćenih jakim jugom. Osim njega, puhat će i bura, ponegdje na udare i olujna, osobito podno Velebita. Valja upozoriti i kako će mjestimice biti i snijega, osobito u gorju, prognoziraju za HRT Izidor Pelajić i Zoran Vakula.

Sutra će samo kratko na jugu Hrvatske biti suho, a sunce će uglavnom izostati. Prevladavat će oblačno s kišom, ponegdje i obilnijom, a moguće je i nevrijeme – osobito u drugom dijelu dana i navečer. Puhat će uglavnom umjeren i jak južni vjetar i jugo, jače poslijepodne. More umjereno valovito i valovito, temperatura zraka od 12 °C ujutro do 18 °C danju.

U Dalmaciji bi ujutro moglo biti suhih razdoblja, ali danju često kiša, lokalno obilnija, i uz grmljavinu, osobito u unutrašnjosti i na jugu. Ujutro mjestimice bura, danju većinom jugo u jačanju. Najniža temperatura od 7 do 12 °C, najviša od 12 do 17 °C.

DHMZ/Screenshot

Ni na sjevernom Jadranu suho vrijeme neće dugo potrajati, ali ujutro bi moglo biti sunčanih razdoblja. Kiša posebice popodne, ali za razliku od danas – većinom slaba ili umjerena. Zapuhat će bura, sve jača prema kraju dana. U gorju pretežno oblačno, popodne ponegdje s više kiše, krajem dana i u noći na nedjelju oborina će prelaziti u susnježicu i snijeg. Moguće je stvaranje tanjeg snježnog pokrivača pa će kolnici biti skliski.

I u često oblačnoj središnjoj Hrvatskoj u subotu malo hladnije, ujutro s maglom te uglavnom bez oborine, a popodne mjestimice kiša, osobito na jugu. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Najniža temperatura od 3 do 5 °C, najviša oko 7 °C.

Na istoku Hrvatske tmurno s povremenom kišom, osobito još rano ujutro te opet poslijepodne, ponajprije u Posavini, a malo više suhih razdoblja u Podravini. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni. Danju temperatura od 8 do 10 °C.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!