Plenković: “Građanima ćemo omogućiti veće plaće”. Teze oporbe nazvao stupidnim

Vijesti 09. svi 202316:11 5 komentara
N1

Predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon sastanka parlamentarne većine u Banskim dvorima u utorak.

“Prošli smo sve aktualne teme iza nas, razgovarali i o onima koje su ispred nas. Parlamentarna većina je čvrsta i snažna kao i do sada i veselimo se daljnjoj suradnji s našim parnerima. Ono što nam slijedi idućih dana bit će dovršetak porezne reforme, jedan šesti krug koji je trenutno u završnoj fazi priprema i koji će u konačnici omogućiti našim građanima veće plaće. To je ono što nam je najbitnije u ovim okolnostima”, rekao je Plenković.

“Apeliram na sve da prije donošenja konačnih zaključaka budu još malo strpljivi i idućeg tjedna ćemo, ja mislim, prezentirati novi krug reforme”, dodao je.

Šefica MMF-a očekuje od EU Vlada da smanje potpore za energetsku krizu jer ona kopni.

“Što se tiče izjava gospođe Lagarde, one su dane u kontekstu kada smo u zajedničkom odgovoru na energetsku krizu uzrokovanu agresijiom Rusije na Ukrajinu, gdje smo kao i drugi reagirali na dvije razine. Jedna je zajednička europska gdje smo praktički ograničili rast cijena plina i tu smo učinili dobar zajednički napor. Što se tiče nacionalne razine, zahvaljujući održanim zamrznutim cijenama struje i plina za naše građane, gospodarstvenike, mi smo im de facto omogućili da prezime i prežive. Kako se bude situacija mijenjala, mi ćemo tako adaptirati i kalibrirati naše mjere”, komentirao je Plenković.

Dodao je da su po njegovom dubokom uvjerenju s velikim, sveobuhvatnim, brzim i snažnim paketima omogućili svima da prođu kroz ovu krizu, spriječili ugrozu egzistencije hrvatskih obitelji, spriječili valove otpuštanja, a pritom smo imali rast od 6,3 posto.

Komentirajući nezadovoljstvo medicinskih sestara i tehničara, koji najavljuju štrajk, naglasio je da je prosječni rast plaća u mandatu njegove Vlade 48 posto dok je u mandatu Zorana Milanovića bio 2,8 posto: “Povećanja plaća je veće u odnosu na kumulativnu inflaciju”.

“Ministri razgovaraju, razgovaraju non-stop”, rekao je.

Novinare je zanimalo što će biti s cijenama goriva, s obzirom na to da slijedi turistička sezona, a cijene su pale ispod negadašnej psihološke granice od 10 kuna.

“Sagledat ćemo sve da cijene ostanu pristupačne građanima, a mi sve pratimo, imamo još vremena do početka intenzivne sezone”, rekao je premijer.

Upitan o helikopterima koje je Vlada donirala Ukrajini, potvrdio je da su stighli i istaknuo: ”To je još jedna snažna poruka solidarnosti i podrške Ukrajini iz Hrvatske.”

Što se tiče zahtjeva sudaca za većim plaćama, rekao je: “Mislim da je ponuda koju je ministar dao sjajna ponuda. Razgovaraju, sutra je sastanak radne skupine, nastavit će dalje. Razumijem suce, svi žele veće plaće”.

Odbacio je optužbe da se ide u ukidanje prireza da bi se oslabile vlasti većih gradova, a u kojima je na vlasti nacionalna oporba.

“Reforma će biti dobra, ide za time da građani imaju veću plaću, kad imaju veću plaću imat će više mogućnosti za sebe, za svoje obitelji, to će biti dobro za državu, a što se tiče jedinica lokalne i područne samouprave neće nikome biti na štetu”, rekao je.

“Puno je toga na stolu, još malo morate pričekate za detalje. Idući tjedan će sve biti prezentirano. Bit će sve OK”, dodao je.

Kratko je komentirao današnju sjednicu Odbora za pravosuđe na kojoj su glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek ispitivali o okolnostim ostavke tadašnje ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić.

“Što se nas tiče, važno je da se Odbor održao, da je glavna državna odvjetnica odgovorila na pitanja zastupnika i to je sve”, kazao je Plenković.

Teze oporbe da HDZ upravlja DORH-om i da je glavna državna odvjetnica njegova “produžena ruka” nazvao je stupidnima. “Stvari su vrlo banalne.”

“Njihove teze su lako oborive. Jadne su. Oni nemaju što, njima je teško, ja njih razumijem. Meni je nekad njih čak i žao”, rekao je Plenković o oporbi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare