Plenković o slučaju Zambija: “Koliko znamo vode se daljnji postupci”

Vijesti 02. lip 202308:34 0 komentara

U petak je održana Sjednica Vlade RH s početkom u 8,30 sati.

Na dnevnom redu bile su odluke o davanju prethodne suglasnosti društvu HŽ Infrastruktura za kreditno zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak te Privredne banke Zagreb, kao i odluke o davanju državnog jamstva u korist tih dviju banaka, radi financiranja projekata iz CEF programa s ciljem održavanja dinamike ispunjenja financijskih obveza prema izvođačima, a vezano za dinamiku priljeva EU sredstava.

Premijer Plenković je na početku konstatirao kako su dostojanstveno obilježili Dan državnosti, a pohvalio se i gospodarskim rastom u prvom kvartalu od 2,8 posto i vjeruje da će se on nastaviti na ostatak godine.

Dodao je kako je inflacija najniža od ožujka 2022.. “Vlada je mjerama stvorila temelj za to i dali smo svoj doprinos i očekujemo da se i drugi ponašaju vrlo racionalno”, rekao je.

Napomenuo je kako slijede razgovori sa sindikatima oko plaća u javnim službama.

Obavijestio je građane da će u subotu dobiti poruke novog sustava za upozorenje.

Premijer se osvrnuo i na slučaj u Zambiji. “Sutkinja je navela da nije dokazano da su naši državljani trgovali djecom niti da su dokumenti o posvajanju lažni. Od početka procesa je Hrvatska štitila prava svojih državljana poštivajući hrvatski ustav, međunarodne propise, ali i zambijsko pravosuđe. Štitili smo i prava četvero djece koja su stekla hrvatsko državljanstvo. Koliko znamo vode se daljnji administrativni postupci i vidjet ćemo kako će teći ovaj postupak njihovog spajanja s djecom i što skorijeg povratka u Hrvatsku”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!