Svinjogojci nastavljaju s prosvjedima, hoće li biti popuštanja mjera? Evo što kaže Bačić

Vijesti 27. stu 202318:14 0 komentara
N1

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić izjavio je u ponedjeljak nakon sjednice HDZ-a kako se na područjima zahvaćenim afričkom svinjskom kugom, pri ovakvom stanju zaraze, do kraja godine očekuje uspostava tržišta svježeg mesa i održavanje svinjokolja.

Novinari su ga upitali o prosvjedu svinjogojaca koji prijete blokadom. Kaže da im je važno da se poštuju mjere za suzbijanje afričke svinjske kuge. “Mjere koje je ministarstvo objavilo i koje su usuglašene s Komisijom podržavaju županijski savezi svinjogojaca. Brojne mjere Vlade RH idu ka nadoknađivanju sredstava za izgubljenu dobit i eutaniziranje svinja.”

“Razmijemo u Vladi i HDZ-u nezadovoljstvo jednog dijela poljoprivrednika i s njihovim legitiminim predstavnicima smo u stalnom kontaktu. No, dio prosvjednika je izmanipuliran i politički instrumentaliziran, a često puta izjave su neprimjerene prema ministrici”, kazao je Bačić.

“Sve što se radi radi se u interesu slavonskog seljaka”, rekao je Bačić i dodao: “Pozivam ih da se primire i da poštuju mjere.”

O popuštanju mjera

Također, istaknuo je kako se na sadašnjim područjima koja su pod mjerama ograničenja, pri ovakvom stanju zaraze, očekuje da do kraja godine bude sve pod kontrolom te se uspostavi tržište svježeg mesa.

Naveo je i da, ukoliko se do sastanka Europske komisije (EK) budu poštivale mjere koje je predložila veterinarska struka zajedno s Ministarstvom poljoprivrede može se očekivati da bi, nakon sastanka EK, moglo do polovice prosinca doći do relaksacije trenutnih mjera protiv afričke svinjske kuge.

“Kad govorim o mogućnosti trženja mesa, to bi podrazumijevalo tradiconalnu svinjokolju, ali ta svinjokolja je i prije AKS-a bila određena i definirana sukladno važećim pravilnicima i zakonskim ograničenjima. Teško mi je reći što će biti za 20 dana. Ako se nastavi sa suzbijanjem AKS-a, onda možemo biti optimisti da će Komisija na prijedlog Vlade značajno relaksirati mjere koje su sada na snazi”, rekao je Bačić.

Ponovio je da je prosvjed dijelom ispolitizran te je pozvao na prihvatanje mjera. “Legitimni predstavnici su u potpunosti svjesni moguće štete ako se mjere ne poštuju. To je po nama jedini pristup da se u ovom trenutku postupa.”

Bačić ne smatra da ovi prosvjedi rade političku štetu HDZ-u, osobito jer je Vlada osigurala kompenzaciju, kako navodi. “Često puta oni koji su najglasniji niti imaju svinje niti su poljoprivrednici. Pozivam sve da prouče tko to zastupa tako grlate prosvjede, a iza njih nema svinja”, dodao je.

Hoće li policija reagirati?

“Policija će i u ovom i svakom drugom slučaju postupati u skaldu sa zakonom. Prosvjed podrazumijeva određene obveze, mi smo demokratska država, svakom je omogućeno da iskazuje svoju političku volju, ali u skladu sa zakonom i ako taj prosvjed bude najavljen sukadno zakonu, ne vidim problem, no ta ograničavanja prometa moraju biti prijavljena sukladno zakonu”, rekao je o najavama prosvjednika koji prijete blokadom prometa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!