Izmjene Kaznenog zakona: “Mi smo napravili međurješenje koje stvara probleme”

Vijesti 12. sij 202419:14 0 komentara

Aleksandar Maršavelski, profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu bio je gost Newsrooma kod naše Anke Bilić Keserović s kojom je komentirao izmjene Kaznenog zakona.

Podsjetimo Vlada je u Sabor uputila izmjene Kaznenog zakona, a uvode se i nova kaznena djela, teško ubojstvo ženske osobe te neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje. Aleksandar Maršavelski osvrnuo se na izmjene Kaznenog zakona.

“Ponovno se otišlo u pogrešnom smjeru zato što mi imamo kod drugih kaznenih djela izuzimanje odgovornosti kada je djelo počinjeno u javnom interesu, sada su izuzeti novinari. Ako postoji odgovornost za odavanje takvih informacija ona bi trebala vrijediti za sve”, rekao je profesor.

“Pitanje je provedbe novog kaznenog djela što zapravo postoji i sada”, dodao je.

Profesor je rekao da je teško usporediti hrvatski zakon sa zakonom ostalih država po pitanju curenja informacija iz istrage.

“Mi imamo specifično uređenje istrage koja je nejavna, u mnogim zemljama je istraga tajna. Tamo gdje je istraga tajna ne govori se o započetom kaznenom postupku nego on započinje kasnije, optužnicom. Mi smo napravili međurješenje koje stvara probleme”, kazao je.

“Država se može odlučiti da kazneno procesuira odavanje podataka iz nejavne istrage, ali treba biti oprezan zbog zaštite slobode medija i slobode javnosti”, dodao je Maršavelski.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!