Je li Hrvatska sprema za ulazak u Schengen? Evo što kaže izvjestitelj EP-a

Vijesti 08. lis 202213:26 0 komentara
CARLOS COSTA / AFP

Paulo Rangel, izvjestitelj Europskog parlamenta, tijela koje će donijeti mišljenje o hrvatskom pristupanju šengenskom prostoru, u subotu je nakon susreta s premijerom Andrejem Plenkovićem izrazio zadovoljstvo spremnošću Hrvatske za članstvo.

Rangel, izvjestitelj Europskog parlamenta (EP) za primjenu schengenske pravne stečevine u Hrvatskoj, na kraju svog službenog posjeta susreo se s premijerom i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, priopćeno je iz vlade.

Plenković je upoznao Rangela s hrvatskim aktivnostima u konačnim pripremama za ulazak u schengenski prostor „za što je Hrvatska u potpunosti spremna“, stoji u priopćenju.

VEZANE VIJESTI

Portugalac je izrazio zadovoljstvo razinom pripremljenosti Hrvatske te je istaknuo pozitivne dojmove nakon posjeta policijskoj postaji u Cetingradu, Prihvatilištu za tražitelje azila Zagreb, Ravnateljstvu policije, kao i sa svim razgovorima na političkoj razini u Hrvatskoj.

Rangel i Plenković razgovarali su i o dinamici izrade mišljenja Europskog parlamenta za konačnu odluku o pristupanju Hrvatske.

Europska komisija je u listopadu 2019., nakon četiri godine evaluacije, zaključila da je Hrvatska poduzela potrebne mjere za stupanje u šengen.

Vijeće Europske unije je 29. lipnja 2022. pokrenulo postupak donošenja odluke o primanju Hrvatske, zatraživši od Europskog parlamenta mišljenje koje je potrebno za konačnu odluku o pristupanju, stoji u priopćenju vlade.

Očekuje se da bi se to mišljenje moglo donijeti u listopadu, a nakon njega Hrvatsku od članstva dijeli jednoglasna odluka onih članica Vijeća koje već primjenjuju sve dijelove šengenske pravne stečevine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!