Izvjestitelj EP-a: Hrvatska je u potpunosti spremna za Schengen

Vijesti 09. stu 202212:15 0 komentara
N1

Izvjestitelj Europskog parlamenta za ulazak Hrvatske u šengensko područje Paulo Rangel bio je gost N1 Studija uživo iz Bruxellesa. S njime je razgovarao naš reporter Igor Bobić.

Rangel kaže da je istina da je Hrvatska u potpunosti spremna za ulazak u Schengen.

VEZANE VIJESTI

“Usput moram reći da je zbog činjenice da je to posljednja država koja traži ulazak u Schengen, Hrvatska je usvojila najbolje dostupne tehnologije i Hrvatska je jedna od zemalja koja je najbolje pripremljena. Nema nikakvog razloga uopće dvojiti u njezinu spremnost i mislim da je vrlo važno da danas i sutra parlament da vrlo snažan znak da prihvaća Hrvatsku i da Vijeće početkom prosinca potvrdi tu našu odluku tako da Hrvatska od siječnja postane članica šengenskog područja”, rekao je.

Pred Hrvatsku je, ističe on, stavljen vrlo težak zadatak jer ima vrlo dugu granicu na Balkanu.

“I kao što znamo, to je jedna od migracijskih ruta i zato moramo ispuniti dvije najvažnije stvari u pogledu Schengena. Prva je da naše vanjske granice EU-a budu sigurne i zaštićene, ali s druge strane trebamo poštivati temeljna prava. Bio je vrlo zahtjevan zadatak za hrvatska tijela vlasti i i hrvatsku policiju. Postojali su određeni zahtjevi koji su se tražili od Hrvatske, ali ne i o drugih zemalja koje su ušle u Schengen. Ispit je uspješno položen i to jako glatko”, kazao je.

Ističe da se sad u parlamentu moraju boriti za to da Vijeće prijeđe u fazu konačnog glasovanja.

“Mislim da trebamo držati pritisak. Postoje određene države članice koje zbog unutarnjopolitičkih razloga znaju okolišati, ali u tom pogledu je bitna uloga Europskog parlamenta jer parlament svojim glasovanjem mora pokazati da je Hrvatska spremna za Schengen”, ističe.

Neovisni mehanizam

Govorio je i o neovisnom mehanizmu koji je Hrvatska morala proći.

“Jedino što je novo jest neovisni mehanizam. Iskustvo s mehanizmom je dosta pozitivno i vjerojatno bismo mogli organizirati taj mehanizam i provesti ga duž svih vanjskih granica Europske unije”, govori.

Rangel je posjetio i hrvatsku granicu.

“Moje je iskustvo bilo prilično pozitivno. Imao sam prilike posjetiti granicu i komunicirati s policijskim službenicima. Naše mišljenje u parlamentu je da proširimo iskustvo neovisnog mehanizma na druge države schengenskog područja”, istaknuo je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!