“Ja ne bih otpisao glasače Bandića. Oni mogu ostati i unutar njegove stranke”

Vijesti 05. ožu 202115:37 > 15:46
Izvor: N1

Politički analitičar Ivan Rimac istaknuo je u analizi stanja pred lokalne izbore da su  Tomislav Tomašević bili jedini kandidati koji su u kampanji bili praktično godinama, kao i to da se ne može očekivati da netko preuzme sve ranije birače Milana Bandića i  njegove stranke u cjelini.

Rimac je objasnio kako to da se ispostavilo da Tomislav Tomašević, kandidat za gradonačelnika Zagreba iz Možemo!, ipak nije u problemu nakon smrti Milana Bandića, nego mu je rejting čak i porastao, sve do preko 30 posto.

Tomislav Tomašević je u kampanji za mjesto gradonačelnika već nekoliko godina. Svi drugi kandidati osim Bandića nisu imali tu sliku u javnosti kojom bi ih se percipiralo kao moguće gradonačelnike. S obzirom na kasni ulazak u kampanju, oni moraju još puno raditi da kod glasača stvore sliku: ‘Evo, to bi mogao biti novi gradonačelnika.'”

Dalje je komentirao kandidata HDZ-a Davora Filipovića, za kojega ne smatra da bi mnogao prikupiti sve glasove zdesna:

“Za razliku od Tomaševića, Filipović se nije pojavljivao u medijima, a i prvi nastupi nakon njegova proglašenja kandidatom pokazuju da uopće nije vičan političkom govoru.”

A Joško Klisović?

“To je standardni problem stranačkih struktura da oni svoje članove i simpatizere vrlo dobro procjenjuju u unutarstranačkim krugovima, ali kad dođe do izbora, onda se pokaže da ti političari uopće nisu bili prisutni u medijima, u javnosti, da ih glasačko tijelo uopće ne poznaje. Joško Klisović je izuzetan diplomat, izuzetno je nastupao u medijima kad je riječ o vanjskoj politici”, istaknuo je Rimac njegove vrline, ali i naveo kao manu da u kontekstu gradonačelničke utrke nije prepoznatljiv.

Za Miroslava Škoru je ustvrdio da je Zagreb “do sada bio groblje kandidata:

“Bandiću je bilo teško parirati zbog njegove stalne vidljivosti u ulozi gradonačelnika.”

“Sad kad je Bandić napustio političku scenu, bilo je prirodno da Škoro pokuša još jednom”, kazao je.

Rimac se osvrnuo i na Bandić Milana 365:

“Ja ne bih otpisao, ne bih čerupao glasače Milana Bandića i raspravljao kome će oni prijeći. Oni mogu ostati unutar ove stranke, ako stranka kandidira kandidata koji bi bio prepoznatljiv. Oni su svi bili u sjeni Bandića, pitanje je može li netko od njih izaći iz te sjene.”

On je siguran da će ta stranka izaći na izbore sa svojim kandidatom.

Uopće, konstatirao je da će ovi lokalni izbori u sva četiri velika grada biti vrlo otvoreni.

“Možda je Osijek najzanimljiviji zato što imamo stabilnog gradonačelnika. Ostala tri grada su potpuno otvorena. Nema koalicija, nema dogovora, nema kanidata koji je do sada obnašao funkciju”, kazao je.

“Zagreb je izuzetno važan zbog petine stanovništva, zbog velikog budžeta, zbog potencijala okupljanja oko pobjednika”, dodao je i skrenuo pažnju na to da će skupština u Zagrebu sigurno biti rascjepkana, te da će stoga onaj tko bude izabran kao gradonačelnik, morati pokazati veliku spretnost u dogovaranju većine.

Koga vidi u drugom krugu u Zagrebu?

“Vidim Tomislava Tomaševića u drugom krugu. Kod ostalih je vrlo neizvjesno stanje”, odgovorio je Rimac.

Za drugog kandidata kazao je da može biti netko iz Bandićeve stranke, netko iz HDZ-a, možda Škoro…

Na stranku Bandić Milana još se jednom osvrnuo:

“Ankete pokazuju da je to tijelo moguće rascjepkati, ali ne i osvojiti u cjelini. Tu leži glavna neizvjesnost tko bi mogao ući u drugi krug.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar