Jako nevrijeme u Istri, u Puli sve službe na terenu

Vijesti 22. stu 202210:15 0 komentara
Hrvoje Jelavić/Pixsell

Snažno nevrijeme praćeno jakom kišom i vjetrom zahvatilo je dijelove Istre i Pulu noćas i tijekom jutra, sve dežurne službe pulskih komunalnih poduzeća Pragrande i Herculanea su na terenu, a obišao ih je i gradonačelnik Filip Zoričić, izvijestili su iz Gradske uprave Pule.

“Obišli smo potencijalne kritične točke, sve raspoložive snage naših komunalnih tvrtki su na terenu i promptno su reagirali. Pratimo situaciju s vremenom kako bi sve prometnice ostale prohodne i sigurne za naše sugrađanke i sugrađane”, poručio je gradonačelnik Zoričić.

Državni hidrometeorološki zavod za područje sjevernog Jadrana najavio je crveni alarm, uz jaku kišu i olujno jugo, a u Puli je palo otprilike 11 milimetara kiše po četvornom metru, piše Glas Istre.

Pod utjecajem jakog olujnog juga i izrazito visoke plime visina mora je do 60 centimetara viša nego je to uobičajeno.

“Djelatnici Pragrandea spremno su izašli na teren te su i sada u redovitom obilasku niskih zona područja grada. Interveniralo se u dijelovima Splitske Ulice kod Veslačkog kluba gdje se more s rive prelijevalo na prometnicu, kao i u dijelu Flaciusove Ulice kod Stare tržnice, odnosno kod parkirališta”, rekao je direktor Pragrandea Kristijan Benčić.

VEZANA VIJEST

Osim visoke plime teškoće s odvodnjom stvara i vjetar koji velike količine lišća nanosi na slivnike te djelatnici Pragrandea čiste slivnike od nanosa u Polikarpovoj ulici, 43 istarske divizije, Partizanskom putu, Trg Republike te užem centru grada.

“Obzirom na jako jugo koje će, prema prognozi, do sredine dana biti u pojačanju, interventne ekipe Pula Herculanee su na terenu gdje rade na uklanjanju polomljenih grana i stabala s prometnica i nogostupa. Do sada se interveniralo na srušenom stablu ligustruma kod stare robne kuće koje je palo jutros nešto prije 8 sati i zapriječilo jedan prometni trak”, kazao je direktor Herculanee Robi Fuart.

Dodao je kako će nastaviti s intervencijama prema potrebi, a manje polomljene grane uklanjaju u organiziranoj ophodnji grada.

Djelatnici Herculanee također osiguravaju i kontejnere kako ne bi završili na prometnicama, a odvoz miješanog, selektivnog i krupnog otpada ide po programu. Pulski vatrogasci zasad nisu imali većih intervencija.

Poplavljen i centar Rovinja

IstraIn javlja da je visoka razina mora poplavila i centar Rovinja te da su problemi i u Poreču. U Rovinju je more preplavilo gradski trg i rivu te je zbog toga zabranjeno prometovanje rovinjskom rivom za sva vozila, piše IstraIn.

Voda je ušla i u neke kafiće i restorane, ali, kako doznaju od zapovjednika JVP Rovinj Evilijana Gašpića, oni za sada nisu zaprimili pozive za pomoć u eventualnom ispumpavanju.

Zbog vode na kolniku prekinut je promet na državnoj cesti DC75 Novigrad-Poreč kod Antenala.

Voda je također poplavila i ulice Cresa.

Šef Stožera civilne zaštite Istarske županije, Dino Kozlevac u N1 Studiju uživo komentirao je olujno nevrijeme koje hara Istrom.

“Stanje je uobičajeno kod jednog nevremena. U Istri se ništa neuobičajeno ne događa. Kombonacija plime i jake južine dovodi do toga da se razina mora digne više od uobičajene. Riva u Rovinju je poplavljena, zaprijetilo je i pulskoj rivi, te je zatvoren most između Poreča i Novigrad”, rekao je.

Navi kako gradske službe ne očekuju daljnju eskalaciju.

“Ovo je uobičajen dobar dana s kišom. Nije čak palo ni stablo, samo par grana. Vjerojatno će biti koji podrum poplavljen, ali ljudi i imovina trenutno nisu ugroženi. Imali smo dvije vatrogasne intervencije jutros, ali sve žurne službe su spremne. Bura nam ne može nuišta posebno napraviti”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!