Jako visoka razina mora u Bakru, na najvišoj je razini otkad se mjeri

Vijesti 22. stu 202221:13 0 komentara
Srecko Niketic/PIXSELL/ILUSTRACIJA

Geofizički odsjek zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta izvijestio je u utorak o izuzetno visokoj razini mora u Bakru.

Kako navode u priopćenju, u utorak 22. studenoga 2022. godine na mareografskoj postaji u Bakru zabilježen je u 7 sati i 18 minuta vodostaj koji za 103,4 cm premašuje srednju morsku razinu. Ističu da je to je jedan od najvećih vodostaja zabilježenih od utemeljenja spomenute postaje 1929. godine.

VEZANA VIJEST

“Nekoliko je mogućih čimbenika koji su doprinijeli ovako visokoj morskoj razini. Prve analize jasno ukazuju na važnost tzv. olujnog uspora, tj. uzdignuća morske razine povezanog s djelovanjem niskog tlaka zraka i olujnog južnog vjetra. Dodatni su čimbenik plimne oscilacije, koje su u navedeno vrijeme podržale pojavu visoke vode. Još jedan mogući čimbenik je dolina planetarnog atmosferskog vala, koji već danima održava vodostaj većim od prosječnih vrijednosti. Pojavi izuzetno visokih vodostaja pridonosi i porast morske razine vezan uz klimatske promjene, a brzina tog porasta u zadnjim desetljećima u Jadranu iznosi oko 3 mm/god”, priopćeno je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!