Jakopović: Stočari planiraju prosvjed jer su neke crpke povukle plavi dizel

Vijesti 21. ruj 202213:38 0 komentara
N1

Šef Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović u N1 studiju uživo komentirao je Vladine mjere limitiranja cijena određenih proizvoda.

“Određene mjere su za pohvalu. One su usmjerene prema građanstvu i umirovljenicima, pa i za mali mikrosektor u koji spadaju OPG-ovi i obrtnici. Što se tiče zamrzavanja cijena, tu sm izrazili zabrinutost, posebice u područjima gdje nismo samodostatni. Loše stojimo po pitanju mesa. Žitarice su također otišle u nebo na cijelom svjetskom tržištu”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Upitan je li normalno da litra mlijeka košta više od deset kuna, Jakopović odgovara:

“To će sami prerađivači morati dokučiti. Činjenice govore da je prije energetske krize na otkupnim stanicama mlijeko koštalo dvije i pol kune. U trgovinama je bilo 4,99 kuna. Prostor između proizvođačke i tržišne cijene bio je otprilike sto posto. U ovom trenutku imate situaciju da je proizvođačka cijena 3,99, a kupovna 10 kuna”, rekao je.

Kako navodi, nije uobičajeno da je cijena litre mlijeka više od jednog eura, čak i u okolnim državama.

“Ima svih artikala. U nekom lancu može se dogoditi da nešto nedostaje, ali blagodat europskog tržišta je to da do nestašice neće doći. Ograničenje cijena nastalo je samo u maloprodaji, a ne u distribuciji”, rekao je.

“Izračunato je da bi lopatica trebala koštati 30 kuna, a ne 24.99”, rekao je.

Komentirao je najavljen prosvjed stočara.

“Teška je situacija u stočarskom sektoru. Svi inputi su poskupjeli, a najviše stočna hrana. Izlazna cijena porasla je možda 50 posto. Energija je također poskupjela, a izlazni proizvodi to ne prate. Dohodak u poljoprivredi je puno niži nego u bilo kojoj grani privrede. S plavim dizelom se dogodilo to da je limitirana cijena na benzinskim postajama, a ne na dovozu. Dostavlja se po 10.000 litara po nelimitiranoj cijeni. Stočari radi toga razmišljaju kako ukazati javnosti na to”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!