Jakovina o Porfiriju: Ponaša se u skladu s funkcijom koju ima

Vijesti 16. lis 202218:34 0 komentara
N1

Povjesničar Tvrtko Jakovina u Dnevniku N1 televizije komentirao je dolazak patrijarha Porfirija u Vukovar.

“On se ponaša u skladu s funkcijom koju uzima”, rekao je Jakovina.

Porfirije je iz Vukovara poručio: “Molite za svoje žrtve, ali i žrtve Hrvata katolika”. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u nedjelju je kao dobar korak pozdravio poruku patrijarha SPC-a Porfirija kako treba moliti za sve nedužne žrtve, ali i poručio kako ostaje neprihvatljiva situacija u kojoj je SPC odlučila promovirati ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

VEZANE VIJESTI

“Ne znam što bi Penava više mogoa očekivati. On živi u Hrvatskoj gdje druge vjerske zajednice čine bezbroj takvih poteza koji bi bili usporedivi s tim što se događa u Srbiji”, kazao je.

Jakovina je komentirao i kakva je pozicija SPC-a na službenu politiku Beograda.

“Vrlo slična… Rekao bih da u svim pravoslavnim zemljama gdje su kesa i mač u rukama svjetovnog vladara i koji je još u davno vrijeme stavljen na više mjesto nego vjerski poglavar, onda bih rekao da to ide ruku pod ruku. Kad pogledate kako je Vučić rješavao neke od kriza unutar pravoslavne crkve, rekao bih da je civilna vlast tu bila još snažija”, istaknuo je.

Dodaje da je takav slučaj jednim dijelom i u Hrvatskoj.

Osvrnuo se i na srpsku politiku u trenutnim političkim okolnostima. Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin danas je izjavio da što prije Srbija prihvati da je iz Europske unije ne žele i da joj tu nije ni mjesto, bit će bolje. Jakovina je komentirao može li Srbija uopće okrenuti leđa Europskoj Uniji.

“Vrlo teško je u ovom trenutku igrati na rusku kartu kad je i Rusija sama u groznim problemima. S druge strane, msmd a bg nije to ni cilj da znaju otkud mogu doći novci, ali im je bitno da se ova kriza prijeđe tako da se Rusiji ne zamjeri jer neće Rusija sutra prestati biti važan igrač”, naveo je Jakovina.

“Srbiji je važno da prevlada ovaj dio tako da se krajnje ne odredi”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!