Jandroković o presudi HDZ-u: Da biste se ispričali, morate biti krivi

Vijesti 14. lis 202113:57 > 14:00 6 komentara
gordan jandroković
N1

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković dao je izjavu za medije. Jandroković se osvrnuo na presudu u slučaju Fimi media.

Podsjetimo, Vrhovni sud u srijedu je djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media pa će HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, dok je bivšem premijeru Ivi Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

“Često sam spominjan u kontekstu ove presude od strane oporbe. Došao sam ovdje da mi postavite pitanja. Stavove stranke ste čuli”, rekao je uvodno.

VEZANE VIJESTI

“Iz presude se vidi koje su osobe odgovorne i krive. Ne možemo govoriti o kolektivnoj odgovornosti, što su potvrdili i pravni stručnjaci. Jasno je da iz pojedinačne krivnje fizičke osobe koja je tada vodila HDZ proizlazi i odgovornost pravne osobe”, rekao je Jandroković pa dodao:

“Nisam znao za radnje koje se spominju u presudi, što je je dokazano i u postupku i presudi. Biti članom Predsjeništva ne znači da ste informirani o radnjama koje su se događale i iz samog postupka i presude vidljivo je tko su ljudi koji su sudjelovali u tim radnjama. Sve ove godine nisam bio upoznat s tim niti je to bio dio posla s kojim sam se trebao baviti.”

“Što se tiče osjećaja razočarenja, prošlo je 12-13 godina i naravno da su sada osjećaji drugačiji nego onda. Sad se stvari mogu gledati hladne glave, ali onda mi nije bilo svejedno i nisam se dobro osjećao”, kazao je.

“I sam nosim politički teret, politički suparnici me ne štede zbog svega toga što se događalo tih godina, ali neću i ne želim prihvatiti odgovornost za nešto za što nisam kriv”, poručio je Jandroković.

“HDZ je platio političku cijenu na izborima 2011.”

Naglasio je da je HDZ napravio velike stvari, a da je HDZ zbog ovog slučaja platio cijenu na izborima 2011. godine. Dodao je i da će HDZ uplatiti kaznu.

Naš novinar Hrvoje Krešić podsjetio je na niz afera o kojima su mediji tad pisali te je pitao Jandrokovića je li se ikad o tome pitao. Jandroković je podjsjetio na svoje funkcije u HDZ-u.

“Ovo što me pitate, jesam li slutio, daleki je put od slutnji i sumnji do toga da je netko doista kriv i da čini nešto nezakonito. Kad slušam Grbina koji me proziva, a nedavno je stajao uz svog kolegu koji je plakao pred medijima tvrdeći da mu netko prijeti smrću pa je podignuta optužnica da nije govorio istinu. Jeste pitali Grbina je li znao? Optuživati nekoga bez dokaza je vrlo neugodno”, poručio je Jandroković.

Kaže da nose težak politički teret što se nije dovoljno propitkivalo pa poručio da je ova presuda dokazala da je pravosuđe neovisno, a ne HDZ-ovo.

“Nisam osoba koja će nekoga optuživati bez dokaza”, dodao je.

“Što se tiče isprike, da biste se ispričali, morate biti krivi, a u ovom slučaju HDZ je posljedično odgovoran za postupanje pojedinaca”, kazao je Jandroković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.