Jandroković: Sabor je u proteklih 30 godina ispunio sve ključne zadaće

Vijesti 08. lis 202112:07 0 komentara
Patrik Macek /PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ocijenio je u petak, na Dan Sabora i 30. obljetnicu odluke o neovisnosti, da je Sabor u proteklih 30 godina ispunio sve svoje ključne zadaće.

Bez obzira na sve kritike, vjerujem da je u ovih 30 godina Sabor ispunio sve svoje ključne zadaće, donio sve važne i velike odluke, rekao je Jandroković na svečanoj sjednici održanoj u sjećanje na 8. listopada 1991. kad je Sabor donio odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom državom SFRJ, čime je Hrvatska proglašena samostalnom i neovisnom državom.

Naglasio je i kako je Sabor kroz povijest uvijek simbolizirao hrvatsku državnost i do moderne države, „s više ili manje uspjeha“,  uvijek branio interese hrvatskog naroda. „On je središnje mjesto političkog života, a od 1990. i čuvar temeljnih vrijednosti ustavnog poretka“.

Mudrim odlukama i zajedništvom ostvarili smo sve ciljeve

Okupljenima u sabornici, među kojima su bili i bivši predsjednici Sabora, države i Vlade, čestitao je Dan Hrvatskog sabora i 30.obljetnicu donošenja znamenite odluke.

Nalazili smo se u raznim kriznim situacijama, bili pod velikim ucjenama i pritiscima, ponekad i ucjenama, međunarodne zajednice, no mudrim odluka, vizijama onih koji su vodili državu ostvarili smo sve svoje ciljeve, kazao je Jandroković.

U izazovima se, kazao  je, može učiti iz ’91 i tadašnjeg zajedništva.

„I te, 1991., izgledalo je da su izazovi teški, nepremostivi, činilo se da će teško biti ostvariti snove o neovisnosti i demokraciji, no zajedničkim djelovanjem svih političkih čimbenika i većine građana ostvareni su snovi i ideje o kojima je hrvatski narod sanjao stoljećima“, istaknuo je.

Svi smo mi Hrvatska

Kolege je pozvao da zajednički traže rješenja koja će Hrvatsku učini boljom zemljom, poručivši im: „Svi smo mi Hrvatska“.

„I danas budućnost izgleda neizvjesno, i nekad se čini da će biti teža nego sadašnjost. Ugledajmo se  na to vrijeme, na te ljude, pokažimo više poštovanja jedni oprema drugima, radimo skupa u stvarima koje  traže kompromis, a u onima gdje možemo biti slobodni, možemo zastupati svoje stavove i ideje. Budimo takvi ali tražimo rješenja koja će našu domovinu učiniti boljom zemljom, jer svi smo mi Hrvatska“, naglasio je predsjednik Sabora.

Kolegama je poručio i da zajednički trebaju voditi računa da svojim postupanjem snaže institucije države, razvijaju kulturu suradnje, pa i kompromisa kad je nužan. Isključivošću, radikalizmom, probleme nećemo moći rješavati, kazao im je.

Podsjetio ih je da je politika rad za opće dobro i da zastupnici to mogu osigurati kvalitetnim, pravednim, poštenim zakonima.

Bez obzira na svjetla pozornice  i dojam da je važno istaknuti se, povijest će nas pamtiti po odlukama i zakonima koje ćemo donositi, kazao je kolegama i poručio da je na svakome da odluči na koji će način sudjelovati u političkoj utakmici, radeći ili razarajući.

Podsjetio je i da se Sabor u protekle dvije godine suočio s izazovima pandemije i potresa, te izrazio uvjerenje da je solidno reagirao. Jedan smo od rijetkih sabora koji je radio bez ikakvih prekida, kazao je.

Istaknuo je da u vremenu pred nama ima i drugih izazova, događaju se klimatske promjene, prirodne katastrofe, geopolitička situacija s mijenja. Moramo pratiti i što se oko nas događa, pogotovo u našem susjedstvu koje je turbulentno, sve su to teme koje će obilježiti iduće godine, pa i desetljeća i ljudi koji će sjediti u Saboru morat će za te izazove tražiti rješenja, poručio je.

Kao kratkoročne ciljeve nabrojao je izazov obnove od potresa, niz zakona vezanih za ulazak u Schengen i euro, posebna će se pozornost morati posvetiti poziciji Hrvata u BiH. „Moramo očuvati njegovu konstitutivnost i ravnopravnost, otvaraju se i pitanja položaja Hrvata u Srbiji“, izjavio je predsjednik Sabora.

Tuđman, Domljan, Gregurić

Jandroković se prisjetio svih koji su sudjelovali u donošenju odluke od 8. listopada, svih koji su sudjelovali u demokratskim procesima, u izradi i donošenju ključnih dokumenata kakav je Božićni Ustav, heroja Domovinskog rata koji su izborili velike vojne pobijede, svih koji su na bilo koji način sudjelovali u izgradnji hrvatske države i institucija, hrvatskih branitelja, posebno članovima obitelji poginulih branitelja.

Poimenično je zahvalio onima koji su ’91. igrali ključne uloge, oni zaslužuju naše poštovanje i zahvalnost – Franjo Tuđman, Žarko Domljan, Franjo  Gregurić. Zahvalio je i tadašnjim zastupnicima koji su donijeli povijesnu odluku, a u sabornici su u petak sjedila dvojica od njih – Andro Krstulović Opara i Anto Prkačin.

Zahvalio je i bivšim predsjednicima države, Sabora i Vlade koji su bili u sabornici. To je lijepa simbolika zahvalnosti, jer mi se čini da smo nekako tanki kada se treba zahvaliti onima koji su bili prije nas, kazao je Jandroković.

Odajući počast onima koji su bili prije nas, gradimo institucije države, tradiciju, a bez njih ozbiljne nacije ne postoje, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!