Je li Livaja zbog ovoga napustio Vatrene? Jedna stvar posebno ga je pogodila

Nogomet 09. lis 202308:04 7 komentara
François-Xavier MARIT / AFP

Objava Marka Livaje da napušta reprezentciju isprva je šokirala sve, ali kad se pogleda unazad četiri mjeseca dojam je da se moglo naslutiti što se sprema.

Da, Livaja je ‘ubio’ tajmingom svoje objave, samo dan prije okupljanja reprezentacije za utakmice s Turskom i Walesom, u trenutku kad je izbornik Zlatko Dalić od napadača mogao računati samo na njega i Musu, piše tportal. A Livaja je baš sad odlučio reći zbogom Vatrenima!

“Nakon dugog razmišljanja donio sam odluku o odlasku iz hrvatske reprezentacije o čemu sam prije ove objave obavijestio Hrvatski nogometni savez”, napisao je Marko Livaja i dodao: “Izborniku i stožeru zahvalan sam na svom vremenu provedenom u reprezentaciji i priznanju kao igraču, a uvijek će mi posebno u srcu ostati bronca iz Katara i atmosfera koja je vladala među suigračima te radost u cijeloj državi i dijaspori koja je vladala zbog sjajnog uspjeha. Ponosan sam na svaki nastup za moju domovinu i želio bih da fokus i pozitiva budu usmjereni prema igračima, nadam se da će u miru i bez tenzija dočekati sljedeće bitne utakmice. Hvala svima na podršci, a reprezentaciji od srca želim sreću i uspjeh sada i u daljnjoj budućnosti.”

View this post on Instagram

A post shared by Marko Livaja (@livajamarko)

Iako nije naveo razloge svoje odluke jasno je da je sve započelo u lipnju na Rujevici kad je nekolicina navijača na treningu Vatrenih vrijeđala Livaju. On se pak odlučio verbalno obračunati s njima, a trening je tada bio prekinut dok redari i policija ne isprazne dio tribine. Livaju je taj sukob s navijačima pogodio te je samo dan nakon incidenta napustio pripreme reprezentacije za Final Four Lige nacija.

Pozadina cijele priče je u činjenici da Marko Livaja nije bio zadovoljan načinom na koji su HNS i sam izbornik Zlatko Dalić reagirali nakon tog incidenta. Realno, prava je i konkretna reakcija HNS-a izostala, kao i jasna zaštita samog Livaje u tim trenucima. Protokolarno priopćenje, kao i zakašnjelu podršku, Marko Livaja jednostavno nije mogao ni želio zaboraviti.

Dojam je da je već tada prekrižio reprezentaciju, a Dalić ga je ‘poštedio’ poziva za rujanske utakmice protiv Latvije i Armenije. Prvenstveno jer se susret s Latvijom igrao u Rijeci, a svi su pod svaku cijenu željeli izbjeći nove ‘neugodnosti’.

Pa je tako Marko Livaja tek sad došao ‘na štih’. Znakovito je, a to se može iščitati iz priopćenja HNS-a, odluku da napušta reprezentaciju Livaja je priopćio predsjedniku HNS-a Marijanu Kustiću, a ne izborniku Zlatku Daliću!

“Razumijem razloge koje mi je Marko iznio u iskrenom razgovoru te stoga poštujem ovakvu odluku”, stoji među ostalim u izjavi predsjednika Kustića, dok je Zlatko Dalić dodao: “Žao mi je što je Marko donio ovakvu odluku, no razumijem njegovo razmišljanje. Poštujem takvu odluku, kao što sam poštovao i prethodne odluke kada bi se netko oprostio od reprezentacije.”

Kako sada stvari stoje, Marko Livaja je svoje u redovima Vatrenih odigrao, barem dok je Zlatko Dalić izbornik. Ostat će zaposano da je za reprezentaciju Hrvatske odigrao 21 utakmicu, zabio je četiri gola te je s Vatrenima osvajio broncu na SP-u u Katru 2022. godine. Debitirao je protiv Portugala u Ligi nacija 2018. godine, a zadnji nastup upisao je protiv Walesa 25. ožujka na Poljudu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare