Je li trava doista zelenija u tuđem dvorištu? “Kad sam tražio posao u Irskoj, našao sam ga za 10 dana”

Vijesti 13. tra 202415:16 0 komentara

U našem serijalu o mladima na izborima Tea Mihanović danas je razgovarala s mladima koji su napustili Hrvatsku i sreću potražili u Irskoj. Zasad se ne misle vraćati, a dio onih koji su i dalje u Hrvatskoj sve manje vjere imaju u ključne promjene zbog kojih o odlasku ne bi ni razmišljali.

Grad veličine Karlovca. Gotovo 47.000 stanovnika. Toliko građana svake godine napusti Hrvatsku.

Brojka iz godine u godinu raste. Provjerili smo kakvi su planovi zagrebačkih studenata:

“Najviše što bi me moglo motivirati da odem van je novac, ali mislim da se tu može naći neki normalan posao za dobru zaradu i ostati tu.”

“Zasad ne, ali ako bude neka dobra prilika, ne vidim zašto ne bi otišao van, stekao neko novo iskustvo i onda se nakon par godina vrtaio natrag.”

“Rado ne bih, ali mislim da vjerojatno budem. Studiram područje u STEM-u i jednostavno su vani bolje prilike za zapošljavanje i napredovanje.”

Ali je li trava doista zelenija u tuđem dvorištu?

Jakov u Irskoj živi šest godina, ima svoj Youtube kanal, a većinu vremena je radio kao voditelj u trgovini. Na selidbu ga je natjerala financijska situacija.

“Jednostavno nisam bio zadovoljan s plaćom prvotno. Politička situacija nije bila ključna u mojoj odluci, ali nije bila nebitna”, kaže Jakov.

N1

Matej se bavi digitalnim marketingom. Odselio se iz Hrvatske s 19 godina pa živio u 5 država. Kaže, nijedna nije savršena.

“Kad sam počeo tražiti posao u Irskoj, našao sam ga i potpisao ugovor u roku od 10 dana i to bez ikakvih političkih veza ili osobnih preporuka”, ističe Matej.

N1

Matej će izaći na parlamentarne izbore u srijedu. Jakov ne jer smatra da dijaspora ne bi trebala glasati.

Da bi ih potaknula na povratak doma, sljedeća vlast bi morala ostvariti velike promjene u Hrvatskoj. Evo koje su izdvojili:

“Korupcija, relacija između cijena i prihoda mora biti zdravija. Treće, smatram da Hrvatskoj fali više vanjskih izravnih ulaganja.”

“Mislim da je birokracija još uvijek veliki problem u Hrvatskoj, pogotovo u usporedbi s Irskom, ali i ta jednostavnost obavljanja svega i svačega i naravno pronalaženje posla koje je i dalje puno puno jednostavnije nego u Hrvatskoj.”

Na tom su tragu i istraživanja Mreže mladih Hrvatske koja pokazuju da mladi žele utjecati na donositelje odluka, ali stranke ih ne pitaju dovoljno pa zato odustaju i odlaze van.

“Kad ih se pita što bi ih natjeralo na odlazak, odnosno što ih motivira, većinom je na prva tri mjesta nezadovoljstvo politikom i manjak perspektive, odnosno ideja da se kroz politiku neće puno promijeniti.

Znamo da im se stranke ne obraćaju, da ne stavljaju mlade na svoje liste, da ih ne stavljaju u svoje predizborne programe i onda je to jedan odgovor političkog bunta”, govori nam Josip Miličević iz Mreže mladih Hrvatske.

Ali neke se stvari mogu naći samo doma.

“Tu mi je obitelj, smatram da je Hrvatska sigurna država, nemamo problem s terorizmom kao neke druge države i lijepo mi je tu.”

“Jednostavno tu mi se više sviđa i svi su mi prijatelji tu.”

Jer novac jest bitan, ali neke stvari su neprocjenjive.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!