Jedan bivši HDZ-ovac mogao bi biti ključ nove vlade: “Čak ću to staviti kao neki mini referendum”

Vijesti 19. tra 202407:04 1 komentar

Nakon što su se dojmovi izborne noći slegli, stvar je bila posve jasna - s 14 mandata Domovinski pokret postao je najpoželjnija roba. Telefoni zvone i njima, ali i drugi, manjim strankama na čiju podršku računaju i jedni i drugi. Samo u Mostu kažu da njih nitko nije zvao.

Jednako privlačni i SDP-u i HDZ-u. Domovinski pokret preko noći postao je najpoželjnija udavača pa su im se telefoni užarili od poziva.

“Mogu zvati koliko hoće, mi ćemo imati jedan čvrst stav i čvrst gard u pregovorima i to je to. Mi nećemo pregovarati niti o ministarstvima ni o foteljama, pričat ćemo o provedbi naših politika”, rekao je danas Mario Radić, potpredsjednik Domovinskog pokreta..

Konačnu odluku donijet će Predsjedništvo stranke kroz koji dan. “Tko će to prihvatiti, tko neće… otom potom. Ako netko drugi može sastaviti vlast, neka sastavi, ako budu novi izbori, Bogu fala, mi se ničeg ne bojimo”, dodao je Radić.

Nejasno je je li strah uzrok što se nitko iz Rijeka pravde danas nije oglašavao, a jedini zastupnik Fokusa, bivši HDZ-ovac, kaže da će tražiti pomoć glasača u donošenju odluke koga podržati.

“Pogotovo ovih 6 tisuća koji su me direktno birali. Čak ću to staviti kao neki mini referendum ili bolje rečeno anketu ako treba i online”, kaže Dario Zurovec iz Fokusa.

IDS-u ne treba anketa, oni znaju da s HDZ-om sigurno neće. “Dakle, prvi put danas, a 79. put ukupno – nećemo. Drugi put danas, a lijepa okrugla brojka 80. put ukupno – nećemo”, tvrdi Dalibor Paus, predsjednik IDS-a.

Ni Most neće s HDZ-om, kažu, a i ne vjeruju da Zoran Milanović može skupiti 76 ruku. Na njihovoj liniji su i Suverenisti s kojima su išli na izbore. “Teško može sastaviti vladu. Naš cilj jest slanje HDZ-a u oporbu i vidjet ćemo dakle kakva je konstelacija, što će se događati u narednim danima, ima li ikakve šanse za formiranje nekakve vlade”, rekao je Mostov Nikola Grmoja.

“Ako Andreju Plenkoviću budu falile možda dvije ruke samo? Neće ih dobiti od Hrvatskih suverenista. Mi znamo da mi sa SDSS-om ne možemo biti u nikakvoj vladi i s Možemo ne možemo biti u Vladi”, navodi Marijan Pavliček iz Suverenista.

Pred kamere danas nisu stali niti Možemovci, ali su poručili preko društvenih mreža da su spremni podržati SDP-ovu manjinsku vladu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare