Jedan grad u Hrvatskoj donio odluku zbog koje će mnogi imati manje račune

Vijesti 21. pro 202212:05 0 komentara
N1 / ILUSTRACIJA

Petar Burić, zamjenik gradonačelnice Samobora, gostovao je u studiju N1 televizije.

Cijene energenata divljaju i nitko ne zna u kojem će smjeru ići. “To nam svima predstavlja određeni izazov. Vlada je pomogla s nekim mjerama, nadamo se da će toga biti još jer mnogima su plaće ostale iste”, rekao je Burić.

Samobor je donio odluku o komunalnom doprinosu i komunalnoj naknadi. “Donijeli smo odluku o smanjenju tih usluga kako bi barem malo olakšali ljudima. Mi smo i prije poznati kao grad koji nema prirez. Komunalni doprinos se smanjio od 50-90 posto. želimo privući mlade obitelji da grade kuće u okružju grada. Također, želja nam je privući investicije i za to smo smanjili doprinose 99 posto”, rekao je.

PROČITAJTE JOŠ

“Sam proračun se bazira na prihoda od poreza na dohodak tako da ovo nije neko preveliko opterećenje za grad”, tvrdi Burić dodajući kako o prirezu ni ne razmišljaju.

“Proračun pune i europska sredstva i treba se stvarno prijavljivati i biti uporan”, rekao je.

“Prednost Samobora je blizina granice, stiže nam i schenegen, nemamo prirez i porez i imamo odjel koji brzo izdaje građevinsku dozvolu. Ovisi o projekta do projekta, ali naš prosjek je oko mjesec dana za kapitalne projekte”, dodao je.

“Blizu smo Zagreba, ali samo nam fali vlak. Imamo sve za ugodan život mladih obitelji”, smatra Burić.

Napomenuo je da grad Samobor ima preko 1000 obrta, a tijekom pandemije je otvoreno 100 novih.

Što se tiče problema smeća, odlučili su uvesti otpado-mjere za stambene zgrade. “To su uređaji koji mjere koliko tko otpada baca i, naravno, onaj tko proizvodi više smeća plaća više”, objasnio je Burić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!