Jedan hrvatski grad želi iz proračuna sufinancirati edukacijsko-rehabilitacijske tretmane djece, evo detalja

Vijesti 28. stu 202310:49 0 komentara
Alice S. / BSIP / BSIP / Profimedia

Grad Dugo Selo u javno savjetovanje uputio je prijedlog Nacrta Pravilnika o sufinanciranju edukacijsko-rehabilitacijskih tretmana. S obzirom na to da sve veći broj djece koja imaju potrebu za edukacijsko-rehabilitacijskim terapijskim postupcima, Grad je uočio potrebu sufinanciranja tretmana. Iz tog razloga donosi se Pravilnik kako bi se roditeljima olakšalo financiranje tretmana koji bi djeci pružili potrebnu stručnu pomoć, objašnjavaju iz Gradske uprave.

Pravo na novčanu pomoć ostvaruju roditelji djece starosti od 0 do 8 godina jer je bitno da djeci u najranijoj dobi bude pružena stručna pomoć, pojašnjavaju.

Tako bi, prema ovom prijedlogu, roditelji djece kojoj je potrebna stručna pomoć mogli ostvariti sufinanciranje edukacijsko-rehabilitacijskih tretmana u iznosu od 15 eura, odnosno 113,02 kuna, po satu edukacijsko-rehabilitacijske terapije, dva puta tjedno, po djetetu.

Također, u prijedlogu Pravilnika o sufinanciranju edukacijsko-rehabilitacijskih tretmana nabrojani su neurorazvojni čimbenici rizika ili simptomi rizika pojedinačno i to: Intelektualne teškoće, teškoće u učenju, ADHD, poremećaji iz spektra autizma (PSA), višestruke teškoće, motorički poremećaji, kronične bolesti, teškoće vizualne percepcije, sljepoća, slabovidnost i gluhosljepoća, nespecificirani razvojni poremećaji…

Uvjet za ostvarivanje novčane pomoći je da roditelj i dijete imaju prebivalište na području Grada Dugog Sela. Isto tako, Pravilnik je predvidio i slučajeve u kojima roditelj s kojim dijete živi u zajedničkom kućanstvu ima status stranca, osobe bez državljanstva ili stranca pod privremenom zaštitom s privremenim ili stalnim boravkom na području Grada Dugo Selo, kažu iz Grada.

Podsjetimo, Grad Dugo Selo već sufinancira tretmane djece kod logopeda, od treće do 18 godine života, u slučaju kad je djetetu dijagnosticiran neki od govorno jezičnih poremećaja, u iznosu od 11,95 eura, odnosno 90 kuna.

“Odrastanje u brižnom, sigurnom i poticajnom okruženju najbolje je za razvoj djeteta, a posebno je važno u najranijoj dobi. I to mora biti u srcu svake dobre politike skrbi za djecu i roditelji i njihove potrebe”, ističe Boris Savić, pročelnik za pravne poslove, društvene djelatnosti i protokol Grada Dugog Sela. Dodaje da se suvremeno roditeljstvo odvija se u kontekstu brojnih društvenih promjena koje pred roditelje stavljaju mnoge izazove.

“A ovakvo sufinanciranje je pružanje ruke Grada Dugog Sela roditeljima kako bi te izazove lakše prebrodili”, napominje pročelnik Savić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!