Jedan otočki gradić bilježi značajan porast broja stanovnika

Vijesti 16. sij 202217:27 > 17:36 0 komentara
Ale Ventura / PhotoAlto / Profimedia

Iako je posljednji popis stanovništva pokazao veliki pad broja stanovnika u odnosu na popis prije 10 godina, postoje gradovi, iako rijetki, koji bilježe porast broja stanovnika.

Među tim gradovima je Supetar na otoku Braču. Njegova gradonačelnica Ivana Marković na Facebooku je u dužoj objavi objasnila kako je došlo do rasta. “Dobri demografski rezultati Grada Supetra”, naslovila je objavu.

“Rezultati Popisa stanovništva 2021. pokazali su kako je Grad Supetar jedan od 9 gradova u RH koji, usprkos katastrofalnim rezultatima na razini države i činjenici da je grad na otoku, bilježi kontinuirani porast stanovnika. Ako promatramo samo našu, Splitsko-dalmatinsku županiju jedan smo od samo 3 grada, uz Solin i Stari Grad, koji bilježe porast stanovnika”, veli i dodaje:

“Od 2011. godine broj stanovnika u Gradu Supetru porastao je s 4074 na 4449 stanovnika, tj. za 8.5% dok je u čitavoj Hrvatskoj taj trend izrazito negativan pa na razini države bilježimo pad od čak 9.25% . Ovaj vrlo važan podatak najzornije pokazuju uspješnost neke sredine te sam vrlo ponosna da se naš grad našao u, nažalost, rijetkom društvu ovih urbanih sredina koje se uspješno bore s ‘bijelom kugom’. Najveći naglasak od početka obnašanja dužnosti stavili smo upravo na demografsku obnovu te projekte koji su vezani za obitelji i djecu.

Podsjetimo kako je Grad Supetar pokrenuo program pod nazivom ‘Sritna dica, sritan grad’ – Supetar, grad sretne djece putem kojega su stvoreni preduvjeti za provedbu jedne konkretne i zaokružene politike usmjerene na demografski rast i razvoj naše gradske i otočne zajednice. Alati za provedbu ove politike niz je međusobno povezanih odluka i projekata koji uz sinergiju i uz konsenzus svih dionika lokalne politike polako, ali sigurno vode Supetar ka našem zajedničkom konačnom cilju – sigurnom i stimulativnom okruženju za razvoj, odgoj i obrazovanje naše djece”, piše Marković.

Nabrojila je mjere

U svojoj objavi je nabrojila i mjere koje su poduzete.

“U sklopu tog projekta u proteklim godinama tako su:

– povećane naknade za novorođene – i sufinancirane obitelji koje imaju četvero ili više djece,
– sufinancirani ili potpuno oslobađani plaćanja vrtića socijalno osjetljivi slučajevi,
– financirani školski udžbenici u 100-postotnom iznosu,
– osigurane izrade i podjele besplatnih bilježnica za osnovce,

– sustavno osigurane srednjoškolske stipendije za najbolje učenike (među najvećima u RH),
– sustavno osigurane fakultetske stipendije za najbolje studente (također među najvećim u RH),
– jednokratnim naknadama sustavno stimulirani odabiri Srednje škole Brač u Supetru za nastavak školovanja kako bi naša djeca ostala na našem otoku što duže,
– u samom smo vrhu u RH po sufinanciranju cijene vrtića,

– otvorene dvije nove jasličke grupe,
– sustavno provodili projekt “Unapređenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Dječjeg vrtića Mrvica-Supetar” kroz koji su u našem dječjem vrtiću zaposlene dodatne odgajateljice,
– uređene senzorne prostorije kako bi se djeci omogućilo učenje i napredovanje kroz igru u ugodnoj i opuštenoj atmosferi,
– našem vrtiću osigurani rad pedagoga, psihologa i zdravstvene voditeljicu na puno radno vrijeme, a u ovoj godinu planiran je i logoped na pola radnog vremena,

– potpuno rekonstruirane prostorije DV Mrvica u energetski učinkovit vrtić sa novom i suvremenom kuhinjom (EU projekt od vise od 9 milijuna kn),
– otvoreni prostori nove sportske dvorane,
– uređena i izgrađena 4 nova dječja igrališta, a u razdoblju 2022.-2024. planirana je obnova i izgradnja sportskih igrališta u svim mjestima”, piše gradonačelnica.

“Iza nas je velik posao”

“Grad Supetar je po brojnim parametrima i raznim istraživanjima konstantno u vrhu ljestvica kvalitete života u RH, pa smo tako dvije godine zaredom bili nominirani za izbor Najboljeg malog grada u kategoriji ”Kvaliteta života” kao jedini grad u Dalmaciji u kojem smo se izdvajali nizom parametra: izdvajanja za zaštitu okoliša u proračunu (9.83%), izdvajanje za usluge unapređenja stanovanja i zajednice (34.57%) te po broju obrtnika na svakih tisuću stanovnika (55.15 obrtnika na 1000 stanovnika).

Valja spomenuti kako je 2020. godine naš grad bio i jedan od najuspješnijih gradova po povlačenju EU sredstava obzirom da smo sa 2309.59 kuna povučenog EU novca po stanovniku bili drugi u cijeloj RH.

Iza nas je veliki posao, trenutno smo zaista usporili s obzirom na to da je situacija s covid-krizom ozbiljno pogodila gradski proračun, cilj nam je otvoriti kroz naredna dva mjeseca vatrogasni dom, završiti projekt Trolokve i uređenje društvenog doma u Mircima.

Hvala svima koji ste dio naše zajednice i koji svojim doprinosom činite da naš grad i naš otok idu naprijed!

Nakon suglasnosti Ministarstva obrazovanja na projekt u tijeku je ishođenje lokacijske dozvole za projekt nove škole što će svakako biti jedan od najvažnijih projekata koji je pred nama. U međuvremenu pripremamo dokumentaciju (novi rotor D113, projekte komunalnog uređenja i infrastrukture, sportska igrališta) za prijavu na novo obračunsko razdoblje EU te ćemo biti spremni na raspisivanje natječaju i prijavu projekata”, zaključuje Marković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!