Jesmo li postali odlagalište nekvalitetne hrane?

Vijesti 09. lis 202213:41 1 komentar
Nathália Rosa on Unsplash / Ilustracija

Nema dana, a da se iz prodaje ne povuče neki proizvod jer je u njemu pronađen pesticid, etilen-oksid, aluminij, salmonela... Čak i niske količine štetnih sastojaka u hrani mogu djelovati na ljudski organizam. Svaki proizvođač dužan je voditi detaljne podatke o distribuciji svakog svog proizvoda te o svim izvorima sirovina za svoje proizvode. No je li to uvijek tako?

Brankica Capek, voditeljica službe veterinarske inspekcije Državnog inspektorata i Jasna Bošnir, voditeljica Odjela za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane i predmeta opće uporabe, NZJZ “Dr. Andrija Štampar” komentirale su situaciju za HRT. S obzirom na to da se u javnosti često može čuti da smo postali odlagalište nekvalitetne hrane, govorile su što su njihova iskustva.

Sustav brzog uzbunjivanja za hranu RASFF u Europi je aktivan posljednjih 20 godina. Zbog svoje učinkovitosti i razmjene informacija te pravodobnog poduzimanja mjera nadležnih inspekcija, sustav RASFF važan je u zaštiti potrošača od rizika koji mogu štetno utjecati na zdravlje.

Nema dana da se neki proizvod ne povuče s polica trgovina. Etilen-oksid i aluminij najčešći su štetni sastojci u proizvodima. No nisu jedini. Zbog salmonele nedavno je povučeno više različitih prehrambenih proizvoda poput napolitanki i jaja. Na udaru inspekcije vrlo su često i začini, tjestenina, bademi, dodaci prehrani, lijekovi, slatkiši.

Sve učestalije povlačenje proizvoda s polica uglavnom je rezultat strože regulative za proizvodnju hrane u Europskoj uniji nego u ostatku svijeta. Dio tih proizvoda uvezen je iz Indije, pa sadržava sastojke koji su u proizvodnji hrane u trećim zemljama uobičajeni, ali u Europskoj uniji zabranjeni. Stoga mnogi s oprezom odlaze u kupnju i prate obavijesti o povlačenju.

Za ispravnost proizvoda odgovoran je proizvođač. Kontrolu ispravnosti provode mjerodavna tijela u skladu s vlastitim propisanim procedurama. Kada je riječ o kvaliteti i zdravstvenoj ispravnosti, kupci više vjeruju malim proizvođačima.

Inspekcijski nadzor provodi se i nakon prijave potrošača i udruga i na osnovi informacija dobivenih putem sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje, tzv. RASFF-a, od bilo koje druge članice EU-a.

Potrošači se najčešće žale na prisutnost stranog tijela u proizvodu, pojavu simptoma trovanja hranom ili na moguće alergijske reakcije kod proizvoda na kojima nisu naznačeni alergeni.

Što je potrebno učiniti ako kod kuće otkrijete proizvod koji je u međuvremenu povučen iz prodaje?

Kad potrošač sazna da kupio proizvod koji je povučen s polica, odnosno iz prodaje, naravno obraća trgovcu gdje je kupio. Naravno, mora imati račun da dokaže da je tamo kupio i mora mu se vratiti novac, rekao je, istaknuo je Igor Vujović iz udruge Potrošač.

Proizvodi koji se povlače namijenjeni su i odraslima i djeci, nitko nije pošteđen. Prema istraživanju Eurobarometra, za dvije trećine ispitanika iz Hrvatske sigurnost hrane glavni je kriterij pri kupnji.

Građani su sve zabrinutiji jer iz dana u dan raste broj povučenih proizvoda. Pitanje je samo koliko se proizvoda provuče “ispod radara”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare