Jeste li znali da i za posjedovanje mobitela morate platiti pristojbu HRT-a?

Vijesti 13. lis 202208:05 3 komentara
Bryan Santos/Pixabay/Ilustracija

Jeste li znali da i za posjedovanje mobitela morate platiti pristojbu javnoj televiziji?

Nije sigurno pokazivati mobitel u javnosti, jer bi vam HRT-ov kontrolor mogao naplatiti RTV pristojbu. “On bi vas mogao na cesti zaustaviti i tražiti da vidi ako imate mobitel pitati plaćate li pristojbu”, kaže odvjetnica Dijana Kladar. Moguće je dobiti i opomenu pred prekršajnu prijavu zbog neplaćanja signala za svoj gadget HRT-u.

HRT naglašava:

VEZANE VIJESTI

“Ističemo kako se iz RTV pristojbe čiji se iznos nije mijenjao više od deset godina – i to u uvjetima inflacije – ne financira samo HRT (radio, televizija i web) i javne usluge koje proizvodi, već i domaća audiovizualna kreativna industrija i ostali mediji”.

A evo kome sve ide 80 kuna mjesečne pretplate:

HRT uzima 68%, 11% ide i za emitiranje, i za Hrvatsko društvo skladatelja, i za Hrvatsku udrugu za zaštitu izvođačkih prava, kao i za Udrugu za zaštitu fonogramskih prava, 4,5% prepustili su Vijeću za elektroničke medije, Hrvatskom audiovizualnom centru i Fondu za poticanje pluralizma i raznovrsnosti medija.

Neki građani svjedoče kako su im inkasatori pokušavali ući u stan. Neki ih nisu pustili.

“On će vrlo vjerojatno biti vrlo agresivan jer je od svoje kuće dobio nalog da uhvati što više ljudi”, kaže Kladar. A ako im se ne daju osobni podaci, počinju protuustavne radnje. Prepisivanje imena sa sandučića, ispitivanje susjeda i naprasne metode.

“Agent je kucao na vrata. Bio je baš agresivan, da se dijete uznemirilo i počelo vrištati i plakati, remeti se privatnost doma što je Ustavom zabranjeno”, ispričala je Ana Knežević iz Hrvatske udruge za prava potrošača.

Presudio je tako u više navrata i Visoki upravni sud.

Evo i navoda iz presude:

“Izričaj odredbi HRT-a dopušta interpretaciju da bi ovlaštena osoba HRT-a mogla bez ikakvih ograničenja ulaziti u domove građana radi utvrđivanja činjenica posjeda prijamnika, dakle propisati prava i obveze za koje nema zakonske ovlasti, a koje normiranje bi bilo protivno drugim propisima više pravne snage ili kojim bi bila kršena neka druga ustavna i zakonska prava.

Provedba ovlasti HRT-a i kontrole ne smiju biti takve da oduzimaju ili ograničavaju druga prava obveznika pristojbe (prava na privatnost, prava na nepovredivost doma)”.

Odvjetnica Dijana Kladar kaže kako će u Hrvatskoj većina ljudi platiti.

“Jer nema vremena, ne da mu se, kao i ovi prosvjedi – svuda u Europi postoji kod nas ne postoji. Mi smo nekako malo drugačiji, mi se ne volimo tužiti i mi ćemo radije platiti, tako smo odgojeni da, a u drugim zemljama će se tužiti i onda se nešto i događa.”

A za one koji žele tužiti i koji baš ne žele platiti, HRT nema dugoročne mehanizme prisile, prenosi Dnevnik.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare