Jesu li cijene cvijeća porasle? “Ne možemo s centima, zaokružili smo”

Vijesti 30. lis 202322:36 1 komentar

Iako je blagdan Svih svetih u srijedu, mnogi građani naših najvećih gradova već su obišli obiteljske grobove kako bi izbjegli one uobičajene blagdanske gužve. I za to će trebati nešto više novca nego lani jer inflacija nije zaobišla ni prodavače cvijeća.

Zorka Krivić iz Splita je mlada postala udovica, a prije šest godina u prometnoj je nesreći izgubila unuku.

“Unuku od 20 godina i muža od 51 godinu. Meni je težak svaki dan za mojom unukom. To nije bilo dijete, to je bio anđeo nebeski”, rekla je Zorka.

Baš kao njoj, blagdan Svih svetih i odlazak na groblje, i drugima je posebno težak dan. To je vrijeme kada se prisjećaju najmilijih koji više nisu s njima.

“To je sjećanje na naše najmilije, naše najdraže. Tako malo porazgovaramo se, popričamo”, govori Gordana Perković iz Splita, a nešto slično kazala nam je i Zagrepčanka Vesna:

“Sjetimo se naših najbližih, koji nam nedostaju svaki dan i mislimo o njima, a sada dođemo tamo gdje su oni ostali vječno.”

A uhvati čovjeka tuga i kad vidi cijene cvijeća jer čini se da više nije jeftino ni tugovati.

“Kupit’ se mora, za ovaj dan se mora kupit’. Malo je skupo, ali što ćemo”, objašnjava Gordana.

Nije jeftino ni Mariji iz Zagreba, no pronalazi nešto pozitivno u tome.

“Malo su skupe. Malo, ne puno. I jako je lijepo cvijeće.”

“Jako su visoke cijene. Ali smo mi relativno dobro prošli, evo i danas, i prije tri dana, baš smo imali sreću da nismo tako puno platili”, komentirala je Vesna.

A cijene cvijeća u prosjeku su veće od 20 do 30 posto. Na splitskom Lovrincu najviše idu krizanteme – po tri eura, dok se cvijetni aranžmani prodaju od 10 do 50 eura.

“To je cijena za koju ja znam trideset godina ovdje. To je druga stvar šta naši umirovljenici, naše plaće ne mogu pratiti sve cijene svačega”, kaže cvjećarka Nensi Kulušić Glavinić.

N1

Na zagrebačkom Mirogoju gužvi nema pa prodaja ide nešto slabije – najviše idu krizanteme i rezano cvijeće.

“Ovo veliko ide malo teže. Nažalost, morala sam poskupjeti jer su u samom startu sadnice bile puno skuplje ove godine. Barem kod mene, ne mogu za druge reći, možda 15 do 20 posto napram prošle godine, ali se prilagođavamo mušterijama”, prepričala je cvjećarka Marica Pavlinić Mišerić iz Velike Gorice.

Morala je poskupjeti i njena kolegica iz Kutine.

“Zaokružili jesmo, to priznajemo, ne možemo sad s centima. Tak’ da, zaokružili jesmo, ali smo se trudili da ostane, pošto smo proizvođači, pristojna cijena”, ističe Kristina Jurić Horvatović.

Dok je na Mirogoju još uvijek mirno, na splitskom se Lovrincu već stvaraju gužve. Kada je u pitanju vrijeme za blagdan Svih svetih, građani mogu biti mirni, a tada se na grobljima diljem Hrvatske očekuje i najveći broj posjetitelja.

“Prije svega molim sve naše sugrađane da maksimalno koriste javni gradski prijevoz. Na taj način će se smanjiti gužve na Lovrincu”, apelira Petar Bilobrk, direktor groblja Lovrinac u Splitu.

“Uvodi se dodatna linija na relaciji HNK-Lovrinac koja će prometovati svakih 30 minuta”, dodao je Vedran Knezović, rukovoditelj prometnog sektora, Promet Split.

Dodatne linije, kao i svake godine, imat će i ZET od Kaptola do Mirogoja. Bez obzira na vrijeme i cijene, običaji ostaju isti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare