Jesu li Hrvati spremni platiti više za skijanje ove godine?

Unatoč neobično visokim temperaturama i višim cijenama putničkih aranžmana, čini se da građani ove godine ne misle odustati od skijanja.

Dok iščekuju prve snježne pahulje tijekom neobično visokih temperatura za ovo vrijeme godine, građani se pripremaju za nadolazeću skijašku sezonu. Ipak, neki će ove godine inozemna skijališta i zimske radosti – preskočiti.

Mila iz Zagreba preskače skijanje zbog financijskih razloga, dok Karlo smišlja planove za putovanje u Austriju, pri čemu bira manju gužvu, odnosno skijaški odmor tijekom tjedna. S druge strane, Zlatan, koji radi u skijalištima Alta Badia i Kope u Sloveniji, koristi svoj posao kao priliku da zaradi na skijanju.

N1

Unatoč cijenama putničkih aranžmana koji su ove godine i do 20 posto više nego lani, u putničkim agencijama zadovoljno trljaju ruke.

“Smještaj u apartmanu za četveročlanu obitelj kretao se ove godine između 800 do 1200 ili 1300 eura – najam apartmana za 7 dana, dok je hotelski smještaj za četveročlanu obitelj, dvoje odraslih i dvoje djece od negdje oko 2000 eura pa na više, naravno za ekskluzivnije hotele”, kazala je Ana Magdić, voditeljica prodaje u putničkoj agenciji.

A tu je još i cijena ski karte od 250 eura po osobi, dok je najam opreme poskupio za 10 posto. Tradicionalno se najčešće rezerviraju poznata skijališta u Sloveniji, Austriji i Italiji.

“Ove godine naši skijaši najčešće putuju od 6. do 13. siječnja, a termin prije, koji uključuje Novu godinu znatno je skuplji, čak i 40 posto. Traženi termin su i praznici u veljači: 17. na 24. veljače”, objasnila je Iva Kruhak, voditeljica ski aranžmana u putničkoj agenciji.

Za one koji si skijanje ne mogu priuštiti na top destinacijama, opcija su domaća skijališta ili susjedna BiH te Slovenija. Hoće li se uživati u skijanju i na Sljemenu?

“Apeliramo i na gradonačelnika da se topovi osposobe kad vremenske prilike to dozvole. Jedini problem trenutno je to što se čeka očitovanje Doppelmeier tvrtke koja je pregledala sjedežnicu na kojoj su pala stabla. Još nitko ne zna u kakvom će stanju biti sjedežnica, ali prema našim informacijama, bijeli i zeleni spust bi trebali biti svakako u funkciji”, kazao je Nino Stančić Vidrač iz Udruge ljubitelja skijanja i snowboarda.

A do tada, za sve koji žele krenuti s pripremama za nadolazeću skijašku sezonu ili pak naučiti skijati, idealna destinacija je SkiTrack. Prvi je to simulator skijanja u Hrvatskoj.

Reporterka N1 televizije Nataša Vidaković osobno se uvjerila da je SkiTrack izvrsna opcija za one koji se nikada prije nisu susreli sa skijanjem: “Za nekoga poput mene tko je prvi puta stao na skije, ovaj SkiTrack simulator dokaz je da ovo nije rezervirano za profesionalne skijaše već i za nas početnike.”

N1

Jer ovdje na pokretnoj skijaškoj traci ne skijaju samo djeca, već i 70-godišnjaci. Sigurnost uz instruktora daju i senzori koji mogu prepoznati gubitak ravnoteže i zaustaviti traku.

“To je jedna posebna vrsta umjetnih vlakana koja simulira idealne uvjete, a ni pad nije ništa teži ukoliko se dogodi, nego što je na snijegu”, kazao je instruktor skijanja Borna Eljuga.

Izgleda da i ove godine, zbog klimatskih promjena i visokih temperatura, skijaška sezona počinje kasnije od nekoć uobičajenog datuma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.