Jonjić o omikronu: Ako se preklopi s deltom, bolnice će biti pretrpane

Vijesti 06. pro 202109:33 > 12:46 0 komentara
N1

Virusni imunolog Stipan Jonjić bio je gost Novog dana.

Na pitanje što dosad znamo o omikronu, Jonjić kaže kako je za one koji donose odluke u situacijima poput ove pandemije postoje tri ključne stvari koje moraju znati: zaraznost, patologija i to jesu li promjene na virusu dovele do smanjene osjetiljivosti inficiranih.

“Te tri komponente upravljaju odlukama. Pomalo već svi znaju da je situacija takva da ovaj virus ima puno mutacija na genu koji određuje taj šiljati protein. Te mutacije su locirane na mjestu kojim se taj virus veže za naše stanice. Tu stvarno može biti problema, ako se dogode promjene u strukturi proteina, antitijela koja smo stvorili prebolijevanjem ili cijepljenjem neće efikasno djelovati na ovaj virus. Neće moći spriječiti infekciju”, kaže Jonjić.

“Mi znamo da je virus jako zarazan, to se vidi u Africi, JAR-u, proširio se u nekoliko dana na sve kontinente. To nije ništa neočekivano. Ta prva stvar je jasna. Druga komponenta o kojoj se mnogo spekulira, to je bolest. Osobno mislim da treba biti jako oprezan, da su u pravu ovi koji su oprezniji. Nema dovoljno studija koje bi rekle da je ovaj virus manje zarazan. Ne bih se usudio prognozirati da će ovaj virus biti manji. Na početku pandemije smo svi govorili da će ovo biti lagana bolesti i da će sve biti u redu. Ispostavilo se da je u pitanju jedna od najtežih pandemija ikad. Što se tiče omikrona, možemo se samo nadati da imunost koju smo stvorili cijepljenjem, djeluje. Ako ne djeluje, mi koji smo cijepljeni nećemo biti zaštićeni od infekcije… Tu treba puno mjesta za oprez, neši epidemiolozi od WHO-a dobivaju dovoljno informacija i imaju dovoljno vremena da donesu mjere ako se pokaže da je ovaj virus jednako patogen i opasan kao i onaj prije. Sve drugo je pogrešno. Stvaranje panike je pogrešno, ali ii ignoriranje činjenice da je virus mutirao. Neću reći da je alarmantno, ali situacija je takva da zahtjeva oprez”, govori.

vezane vijesti

“Nije problem koliko će trajati, problem je što ćemo mi u bogatijem dijelu svijeta dobiti četvrtu dozu, a veći dio sirmašnog svijeta neće dobiti ništa. To je moralno problematično, a nije baš dobro jer se vrati kao bumerang. Virusi ne poznaju granice. Tehnološki gledano, ne vidim zašto ne bi imali cjepivo već za nekoliko mjeseci. Kao i većina građana, mislim da se ima smisla cijepiti postojećim cjepivima. Nije se taj protein toliko promijenio da nije ništa od njega ostalo”, kaže Jonjić.

“Ako virus ima previše mutacija, on se sam uništava. Lijek je najavljivan optimistično ,a kasnije se to malo smanjilo. Kad govorimo o lijekovima, to je proces. Morat će biti tvornica na više kontinenata prije nego što se dosegne razina da možemo liječiti veliki broj ljudi. To je utrka u kojoj se moramo znati nositi s time, a oni koji donose odluke moraju učinti sve da se stvari ubrzaju. Kao imunolog, nadam se da cjepiva djeluju. Život ide dalje, docjepljivanjem ćemo postići dobru zaštitu neko vrijeme. Hoće li se virus promijeniti? Teoretski gledano, da, imamo virus koji se lako širi i lako je patogen, poput prehlade, na taj način bi bila win-win situacija i za virus i za nas, ali nisam siguran da ima znanstveno uporište ta logika. Budućnost će iznjedriti nešto što će olakšati kontrolu virusa. Sve drugo bi bila spekulacija”, kaže.

O tome hoće li se četvrti val pretvoriti u peti bez olakšanja, kaže: “Mene je strah da će se to dogoditi, osobito ako ignoriramo činjenicu da ovaj virus ima dva od tri drugačija atributa od delte: Da je rezistentniji na antitijela i brže se širi od delte. Ako se preklopi s deltom, on će je istisnuti, ali bolnice će biti pretrpane.”

“Najgora je situacija ako čekamo Godota, a on se ne dogodi. Covid je teška bolest. Ljudi koji su ga preboljeli, imaju velikih problema nakon njega. Nemojmo dopustiti da ignoriramo ovu bolest i vjerujemo tlapnjama da će virus sam sebe uništiti. Popapala maca, nikom ništa, to su gluposti. Daj Bože da bude tako, ali to se neće dogoditi”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!