“Još uvijek smo društvo koje rado zatvara oči i okreće leđa na nasilje”

Vijesti 26. ruj 202111:55 0 komentara
N1

Savjetnica ministra socijalne politike Zvjezdana Bogdanović i psihologinja s Filozofskog fakulteta Anita Laura Korajlija bile su gošće Točke na tjedan i govorile o stanju u sustavu socijalne skrbi.

Komentirajući trostruko ubojstvo djece koje se dogodilo u subotu u noći u zagrebačkim Mlinovima, Korajlija je rekla da je u ovom trenutku vrlo opasno pričati o nekoj krivnji dok nemamo nikakve podatke.

“Ono što svakako možemo reći, da u trenutku kad se ovako nešto počini, da je počinitelj bio duboko uznemiren i rastresen. Mi jesmo skloni svaljivanju krivnje. Ja ću prva apelirati na to da ako imate sumnju da je netko zlostavljan, da razgovarate sa žrtvom ili prijavite to zlostavljanje”, tvrdi Korajlija.

Savjetnica ministra je pak komentirala brojku od 724 djece koja čekaju na udomljavanje, a izrečena im je mjera izdvajanja iz obitelji.

“Teško da je to istina. Moramo uzeti u obzir da svi centri šalju zahtjeve na sve smještaje u Republici Hrvatske. Na čekanju sigurno nema možda više od desetak djece. Bilo je 1003 i zahtjeva, ali mi imamo u ovom trenutku i slobodnih kapaciteta. U prosjeku 3 i po djece je prisutno na tri adrese. Pokrenuli smo niz aktivnosti koji idu u prilog tome da svako dijete nađe smještaj ako nije u mogućnosti živjeti u biološkoj obitelji. Svjesni smo da nemamo dovoljan broj obitelji”, govori Bogdanović.

Kaže da ukupan broj udomiteljskih obitelji jest smanjen, ali da se govori i o udomiteljskim obiteljima za odrasle.

Iseljavanjem ljudi iz Hrvatske izgubili smo dio udomiteljskih obitelji

“Moramo uzeti u obzir i da je veliki broj stanovnika u Hrvatskoj iselio, mi smo i na taj način izgubili dio udomiteljskih obitelji. Za malo dijete je primjerenije da ide u udomiteljsku obitelj i tamo čeka evenutalno posvajanje”, rekla je Bogdanović.

Zakon o socijalnoj skrbi u proceduru ide vrlo skoro, čekamo odobrenje da ide u javno savjetovanje, rekla je savjetnica ministra.

Pojasnila je i što će se promijeniti samim izmjenama Zakona.

“Samim Zakonom i izmjenama idemo na fleksibilzaciju uvjeta, vodeći računa da ne narušavamo kvalitetu već da ju povećavamo na području specijaliziranog udomiteljstva. Idemo na feklsibilizaciju i u smislu stručne spreme onih koji će pružiti uslugu. Praksa nam je pokazala da specijalizirano udomiteljstvo može pružiti i osoba sa srednjom stručnom spremom. Znatno se povećavaju i naknade za udomitelje i opskrbnine”, pojasnila je.

Bogdanović smatra da smo još uvijek zatvoreno društvo i ne primjećujemo i ne prijavljujemo dovoljno.

“Mi rado zatvaramo oči i okrećemo leđa. Svaki oblik zlostavljanje je nešto što treba prijaviti isti čas”, kaže Bogdanović.

Govoreći o skloništima za žene ćrtve nasilja, Korajlija je rekla da su dugo vrijeme bili popunjeni kapaciteti, a sada i ima nešto mjesto.

“Još jedan problem je da se malo zna o skloništima i u životu u tim skloništima. Skloništa budu zadnja slamka kad sam iscrpila sve mogućnosti”, objašnjava Korajlija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!