Josipa Čulina (ranije Rimac): Sigurno ću govoriti istinu, ona će nas osloboditi

Vijesti 27. tra 202310:28 > 14:24 1 komentar
N1

Bivša državna tajnica u ministarstvu uprave i kninska gradonačelnica Josipa Čulina, do nedavnog razvoda poznata po prezimenu Rimac, izašla je pred optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda koje je trebalo raspravljati optužnici za sređivanje državnih ispita i nezakonito zapošljavanje.

Sudsko optužno vijeće se odgađa zbog toga što je jedan od branitelja jučer otkazao punomoć. Nadaju se da će u lipnju početi s novom raspravom.

“Odgođeno je optužno vijeće jer je jedan od branitelja otkazao punomoć jučer”, rekla je odvjetnica Čuline Lidija Horvat. O optužnici nije htjela puno govoriti, već da se nada da će u lipnju započeti meritorna rasprava.

O današnjoj nagodbi rekla je da je neobičan trenutak jer je prošlo tri godine. “Smatramo da je povrijeđen kazneni zakon, da nedostaju bitni elementi, nije jasna zakonska regulativa, smatramo da postoje mnogostruke povrede Kaznenog zakona”, rekla je Horvat.

Potom je Josipa Čulina rekla: “Poštujem domovinu i institucije, odazvat ću se na sve i aktivno ću sudjelovati. Ono što imam prvo ću reći tamo. Bit ću aktivna. Čuli smo puno mišljenja i komentara. Sigurno je da ću govoriti istinu, a istina će nas osloboditi.”

N1

Optuženici se nagodili s tužiteljstvom

Riječ je o optužbama iz prve optužnice koju je Uskok u veljači prošle godine podignuo protiv Rimac, a kojom je bilo obuhvaćeno 26 osoba, među njima i bivša ministrica EU fondova Gabrijela Žalac osumnjičena da je preko stranačke kolegice bratu sređivala polaganje državnog ispita.

Dio optuženih u međuvremenu se nagodio s tužiteljstvom te su sporazumno osuđeni prije početka suđenja nakon što su priznali optužbe za sređivanje državnih stručnih ispita, namještanje natječaja za posao i nezakonito zapošljavanje.

U lipnju prošle godine nakon nagodbe s tužiteljstvom sporazumno su na blaže kazne osuđeni bivši glavni tajnik Ministarstva zdravstva Velibor Drakulić, bivši šef Carinske uprave Hrvoje Čović, bivši načelnik Policijske akademije Dubravko Novak i nekadašnja zamjenica predstojnice Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji Editi Grubišić.

Drakulić, Čović i Novak su priznali kako su od Josipe Rimac tražili da im pomogne srediti polaganje ispita za njihove rođake i bliske osobe. Novak je priznao da je pomogao u sređivanju ispita za sina šefa njegovog osiguranja Domagoju Slovincu, Čović svom bratu Mati Čoviću, a Drakulić načelniku Sektora za financijske poslove u Ministarstvu zdravstva Domagoju Dodigu.

Sva trojica su, stoji u presudi, zvali Rimac kako bi intervenirala pri polaganju ispita, a koja je zvala nekadašnju načelnicu u Ministarstvu uprave Tereziju Marić koja je ujedno bila i ispitivač u državnim ispitnim komisijama.

Bivša državna tajnica i nekadašnja kninska gradonačelnica osumnjičena je zbog korupcije i u aferi Vjetroelektrane. U rujnu 2020. izašla je iz istražnog zatvora u Remetincu gdje je nakon uhićenja zbog sumnji u korupciju provela četiri mjeseca.

Zbog poruka koje su istražitelj pronašli u njenom mobitelu proizašlo je još nekoliko afera, među ostalim i ona u kojoj se spominje osoba inicijala A. P. a Ured europskog tužitelja podigao je još jednu optužnicu protiv bivše HDZ-ove ministrice Gabrijele Žalac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare