Jović: Ako se prekinu pregovori Srbije i EU, Hrvatska će izgubiti utjecaj

Vijesti 12. lis 202216:34 1 komentar
N1

Dejan Jović s Fakulteta političkih znanosti gostovao je u Newsroomu i komentirao podijeljenost Srbije između Rusije i EU.

“EU ima jasnu politiku prema Rusiji, koja je već do sada rezultirala s osam krugova sankcija. Od zemalja kandidata očekuje se da se provode te politike. Tu je došlo do velikog raskoraka. Problem je i u tome što je uvođenje sankcija Rusiji u Srbiji veoma nepopularno. Srbija ipak u ovim političkim odlukama slijedi europsku politiku. ne ide u direktnu konfrontaciju”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Kaže da zamrzavanje pregovora o ulasku u EU za sada nije na dnevnom redu. “To bi odgovarala snagama u Srbiji koji ne žele u EU, a smetalo bi i određenom dijelu zemalja EU. Ako proces pridruživanja stane, Hrvatska više nema nikakav instrument za uvjetovanje bilo čega u Srbiji. Malo sam iznenađen kada iz same Hrvatske dolaze takvi prijedlozi, to bi bilo kontra hrvatskih interesa”, rekao je.

“To se radi jer je Hrvatska u javnom mnijenju Srbije veoma nepopularna zemlja. Ona je na popisu percipiranih neprijatelja Srbije na prvom mjestu, čak ispred Albanije. Srbija se čak kloni direktnog udara na Sarajevo. Kada se radi o odnosima s Hrvatskom, to je izgledno najosjetljivije pitanje”, rekao je.

Kaže da Hrvatska i Srbija imaju različite vanjskopolitičke interese. “Komotno bi se mogla prešutjeti takva međusobna optuživanja, ali veoma je lako dobiti jeftine političke poene takvom retorikom u Srbiji”, rekao je.

“Ne treba zaboraviti porijeklo ove vlasti u Srbiji. Ono je u 90-im godinama, a ne 2000-im. Ta je vlast odbacivala sve one tekovine koje su došle 5. listopadom i promjenom režima. Ne treba čuditi da bivši radikali i socijalisti pokazuju skeptičnost prema zapadu”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare